Tovagyűrűző aggodalmak a magyar és a lengyel gazdaságban

Lengyelországban és Magyarországon is inflációs folyamatok okozhatnak aggodalmat, és a későbbiekben folytatódhat a kamatemelési ciklus.

A varsói jegybank már tegnap is váratlanul 25 bázisponttal megemelte az alaprátát, amellyel 4.25%-ra nőtt a kamatszint. A régió legnagyobb országában is az emelkedő inflációtól tartanak a jegybanki döntéshozók, a legutóbbi márciusi fogyasztói áradatok szerint 4.3%-os volt az általános drágulás az egy évvel korábbiakhoz képest. Pénteken teszik közzé egyébként a legfrissebb áprilisi számokat, várakozásunk szerint jelentős megugrás történhetett, ami miatt hozta előre a kamatemelést is a központi bank.

Magyarországon is hasonló folyamat látszik kibontakozni, az áprilisi fogyasztói árak mintegy 4.7%-kal emelkedtek tavalyhoz képest, a nem várt gyorsulás mögött továbbra is a nyers élelmiszerárak (friss zöldségek, burgonya, gyümölcsök) emelkedése volt számottevő, főleg a megelőző hónappal összehasonlítva, míg tavalyhoz képest a feldolgozott élelmiszerek is jelentősen drágultak (főleg a cukor és a péktermékek). Az élelmiszerár emelkedést a későbbiekben befolyásolhatja az idei mezőgazdasági terméshozam alakulása, ami várhatóan jobb lesz a tavalyhoz képest, amikor a szélsőséges időjárás miatt jelentősen esett a mezőgazdasági termelés.

Az energiaárak alakulása is folyamatosan árnyomást idéz elő, ráadásul a háztartási energiaárak alakulása szempontjából különösen kényes lehet, ha az árbefagyasztást feloldják a hatóságok.

Az inflációs folyamatokat nézve arra számítunk, hogy a későbbiekben, főleg a nyár végétől tovább fog emelkedni az árütem és elérheti az 5%-os szintet, az idei évre 4% körüli éves átlagot várunk.  Mindezek hatására bizonytalanabbá válhat a lakosság és a vállalatok inflációs várakozása, ami az alakuló bértárgyalásokon újabb kockázati faktort jelenthet, főleg ha a költségoldali felfelé mutató nyomás a termékek és szolgáltatások egyre szélesebb rétegeibe gyűrűzik át. Mindezek az MNB-t is politikájának felülvizsgálatára késztethetik, márpedig ha a monetáris tanács tagjai úgy érzik, a korábbi előrejelzésük, miszerint a 3%-os inflációs célt a jövő év végén elérjük, veszélybe kerülne, akkor további szigorítás várható.

Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »