Egy év után szabadon a nigeri elnök

Már csaknem mindenki elfelejtette a nigeri diktátort, akit bő egy éve fosztott meg hatalmától a demokratikus értékek iránt elkötelezett nigeri hadsereg, erre érkezik a hír, hogy Mamadou Tandja volt elnököt kiengedték a börtönből, miután egy bíróság ejtette az ellene felhozott korrupciós vádakat. Pedig ezek igen komolyak voltak, a gyanú szerint összesen 129 millió euró értékű közpénzt nyúlt le az 1999 óta tartó elnöksége alatt, ráadásul azt is felrótták neki, hogy az alkotmánybíróság egy 2009-es döntését figyelmen kívül hagyva próbálta törvénytelen módon meghosszabbítani elnöki mandátumát.

A puccs után a katonai junta demokratikus átmenetet ígért, amit általános meglepetésre be is tartottak: példásan tiszta választásokat tartottak, amit az ellenzéki Mohamed Issoufou nyert meg.A volt elnököt a börtönből a biztonsági erő tagjai kísérték haza, ahol támogatói már tömegesen várták.

A bírósági döntés okait egyelőre homály fedi, de vélhetően egy politikai alku állhat mögötte – az elszámoltatás azonban így nagy valószínűséggel elmarad, pedig az fontos precedenst teremthetett volna egyéb afrikai országok megbuktatott vezetői (elsősorban Elefántcsontpart volt elnöke, Laurent Gbagbo) esetében.

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »