Egészségügyi reformmal támadnának fel a brit liberálisok

Az egészségügyi rendszer reformjának vétójával vághatnak vissza a Liberális Demokraták a múlt héten elszenvedett választási vereség után.

Nagy-Britanniában május 5-én a helyhatósági választások mellett népszavazást is tartottak a választási rendszer megváltoztatásáról. Az utóbbi kérdésében a kormánykoalíció két pártja ellentétes állásponton volt: míg a liberálisok lecserélték volna a „győztes-mindent-visz” rendszert az „alternatív szavazat” eljárásra, addig a konzervatívok makacsul ragaszkodtak az évtizedek óta bevált rendszerhez.

A brit sajtóban Tony Blair 2005-ös győzelme óta időről-időre felvetődött a választási reform kérdése, miután a Munkáspárt úgy szerzett többséget a brit Alsóházban, hogy a pártokra leadott érvényes szavazatok mindössze 35 százalékát szerezte meg. 

Mindez természetesen nem okozott váratlan kormányzati belharcot, hiszen a tavaly megkötött koalíciós megállapodásban a liberálisok kérésére tételesen szerepelt, hogy az új kormány kiírja a választási rendszer reformjáról szóló népszavazást. A Konzervatív Párt már akkor egyértelműsítette, hogy a reform ellenében fog kampányolni.  A liberálisok és a változás mellett álló munkáspárti vezérkar együtt kampányolt a reform mellett, míg a konzervatívok David Cameron vezetésével és esetenként rangidős munkáspárti (!) képviselőkkel biztatták a választókat, hogy nemmel szavazzanak.

A végeredmény mára már ismert: a népszavazáson a britek 2:1 arányban elsöpörték az alternatív szavazati rendszer bevezetését; mindemellett a helyhatósági választásokon is elsősorban a Liberális Demokratákat büntették a kormányzat megszorító intézkedéseiért, akik így az önkormányzati képviselői mandátumaik egyharmadát elveszítettek; a skót parlamentben pedig 17-ről 5-re csökkent a liberális honatyák száma.

Az választások okozta új status quo látszólag nem rengette meg a liberálisokat. Nick Clegg pártelnök lemondását egyelőre csak elemzők sejttetik; a legkisebb parlamenti párt pedig máris az egészségügyi reform elgáncsolásával fenyegeti a konzervatívokat. A reform vitatott részének középpontjában a források újraelosztása áll, mely szerint az NHS (National Health System) büdzsé nagy hányadának elosztása a háziorvosok kezébe kerülne.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a választások után adott interjújában egyértelművé tette, hogy jobban meg kell mutatni az embereknek azokat a kormányzati eredményeket, amelyek a liberálisok politikáját tükrözik. Tudják meg, hogy a Liberális Demokraták miképp „enyhítenek” a konzervatívok politikáján – fejtette ki a politikus.

Clegg az egészségügyi reform kapcsán elmondta: a liberálisok mindaddig nem szavazzák meg a csomagot, amíg azzal teljes egészében nem elégedettek. Az általa is aláírt törvényjavaslat után megkezdődött törvényalkotási folyamat jelenleg szünetel, mialatt a kormány a kritikákra figyel és összegzi véleményeket. Clegg a BBC-ben adott interjújában leszögezte: a liberálisok első számú prioritásként kezelik az NHS reformját, amely „nem csupán kozmetikai, hanem alapvető struktúrális változtatásokat is eredményez majd.”

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »