Nem jelent veszélyt az EU-ra Kína afrikai terjeszkedése

Kína és Európa együttesen is élvezhetik afrikai befektetéseik előnyeit – mondta el az ún. ACP (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok szervezetének magas rangú képviselője Brüsszelben egy, az Európai Parlament zöld frakciója által szervezett konferencián. Obadiah Mailafia, az ACP titkárságának vezetője kiemelte, hogy a kontinens feletti növekvő befolyás jelentette gazdasági előnyökért folyó játszma „nem zérus összegű játék”, így Kína egyre erőteljesebb afrikai jelenléte nem jelent veszély az EU befektetéseire – írja az EUobserver.

A közelmúltban számos európai cég és politikus aggodalmainak adott hangot Kína növekvő afrikai befolyása miatt, attól tartva, hogy a kelet-ázsiai ország terjeszkedése kiszoríthatja az európai érdekeltségeket a kontinensről, Mailafia szerint ugyanakkor ettől nem kell félni. A nigériai származású tisztviselő azonban hozzátette, hogy Peking afrikai jelenléte bizonyos szempontból elfogadottabb, mint a gyarmatosítói múlttal rendelkező európai hatalmaké, a történelmi sérelmek mellett pedig az is Kína előnyére válik a kontinensen, hogy a távol-keleti üzletemberek az európaiakkal ellentétben „előbb befektetnek, és csak utána panaszkodnak”. Kína az elmúlt évtized során növekvő nyersanyagszükségletei által hajtva jelentős mértékben növelte befektetéseit a fontos ásványi anyagokban gazdag Afrikában, emellett Peking az infrastruktúra-építés és a kiskereskedelem terén is terjeszkedésbe kezdett a kontinensen.

Habár a tőkehiánnyal küzdő afrikai államok tárt karokkal fogadják a kínai befektetéseket, azoknak számos árnyoldaluk is van. Számos nemzetközi szervezet, valamint a helyi lakosság arra panaszkodik, hogy a kínaiak nem törődnek tevékenységük környezeti hatásaival, illetve hogy a kelet-ázsiai ország cégei rosszul bánnak helyi munkásaikkal. Emellett a korrupciót, valamint az infrastrukturális beruházások minőségét illetően is sok kritika éri Kínát. Mások szerint a fő probléma, hogy a be nem avatkozás elvét követő Peking az emberi jogi visszásságokat illetően elnéző magatartásával hozzájárul a kontinens politikai instabilitásához is.  

Mészáros Tamás

Friss hírek