14 év múlva hozza vissza az árát az Északi Áramlat

14-15 év múlva hozza majd vissza az árát az Északi Áramlat – mondta el egy interjúban a Russia Today orosz hírcsatornának a projekt vezérigazgatója, Matthias Warnig. Az Északi Áramlat egy Balti tenger fenekére lefektetett gázvezeték, amely Oroszországból juttatja majd el a gázt közvetlenül Németországba. A projekt első vezetékének az utolsó csövét 13 hónapos építés után néhány nappal ezelőtt rakták le a tenger fenekére, írja az RBK ukrán hírügynökség. Az első vezeték három szakaszát a tervek szerint a nyár folyamán fogják egyesíteni, ezután kezdődhetnek el az első szállítmányok valamikor 2011 végén.

Emmellett 2012-ben végeznek majd a második vezetékkel is, amivel évi 55 milliárd köbméter gáz szállítását teszik majd lehetővé. Az Északi Áramlat megépítése 7,4 milliárd dollárból valósul meg.

Hosszútávú számításaink vannak, ami szerint a vezeték 14-15 év múlva hozza vissza az árát, ezután pedig terveink szerint nyereséget könyvelünk majd el” – mondta a Russia Today-nek Matthias Warnig.

Az Északi Áramlat többségi tulajdonosa, 51 százalékkal az orosz Gazprom, 15,5-15,5 százalékkal részesül benne a német E.ON és a Wintershall, 9-9 százalékkal pedig a holland Gasunie és a francia GDF Suez.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »