Fukusima: helyszínen sokkolták a japán miniszterelnököt

Kan Naoto miniszterelnök a hétvégén ellátogatott az ország katasztrófa sújtotta régióiba. Ezzel egyidőben a Fukusima-1 erőműben rést találtak a 2-es reaktorépület egyik szerelőaknájának falán, melyen keresztül erősen radioaktív víz szivárog a tengerbe. Mérések szerint a talajvíz is szennyezett az erőmű területén, míg a környező területeken termelt élelmiszerekben jódot és céziumot mutattak ki.

Kan Naoto japán miniszterelnök a március 11-i földrengés és cunami után három héttel először tett látogatást az ország katasztrófa sújtotta régiójában – jelentette a Kyodo hírügynökség. A kormányfő pénteken az Ivate prefektúrában található Rikuzentakata súlyos károkat szenvedett kikötővárosába repült, majd szombaton a fukusimai erőmű helyzetének stabilizálásán dolgozó katonáknak és atomenergiai szakembereknek otthont adó, a létesítménytől 20 km-re lévő bázisra látogatott. A labdarúgó-edzőközpontból átalakított bázison Kan arra kérte az Önvédelmi Haderő katonáit és az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) munkásait, hogy „azzal a meggyőződéssel küzdjenek, hogy ezt a csatát semmiképpen sem veszíthetik el”. A katasztrófát követő visszahúzódó magatartása, valamint a helyreállítási munkálatok elhúzódása miatt rengeteget kritizált miniszterelnök korábban elismerte, hogy a fukusimai válság leküzdése hosszú harcnak ígérkezik majd.

Kan látogatásával egy időben a TEPCO arról számolt be, hogy a Fukusima-1 erőmű 2-es reaktorában egy 20 cm-es rést fedeztek fel, melyen keresztül sugárszennyezett víz szivárog a tengerbe. A vállalat tájékoztatása szerint a reaktor egyik szerelőaknájának fala repedt meg, ezen szivárgás lehet az oka, hogy a napokban jelentősen megemelkedett a radioaktív anyagok koncentrációja az erőmű közelében található tengervízben. Csütörtökön a környező vizekben a megengedett határérték 4385-szörösére rúgott a jód 131-es izotópjának a koncentrációja. A szerelőaknában összegyűlt víz jódtartalma meghaladta a határérték tízezerszeresét, míg a veremben mért sugárzás több mint óránkénti ezer millisievert volt. A napokban a 4-es reaktorépületben is erősen szennyezett vízre bukkantak, a blokkban a sugárzás mértéke óránkénti 400 millisievert volt.

A TEPCO vasárnap folyamán hozzálátott a rés betonnal való kiöntésének, míg a cég munkásai további hasonló szivárgásokat keresnek az erőmű területén. Ezzel párhuzamosan a vállalat munkásai folytatták a reaktorépületekben összegyűlt, erősen sugárszennyezett víz kiszivattyúzására tett kísérleteiket, míg a radioaktív por terjedését megakadályozandó pénteken megkezdték az erőmű romjainak gyantával való bepermetezését.

Valószínűleg a talajvíz is erősen szennyeződött az erőmű körzetében. A TEPCO korábban arról számolt be, hogy a csütörtökön a talajból vett mintákban a megengedett határérték tízezerszeresét meghaladó mennyiségű jódot mutattak ki, habár a japán Atomenergiai- és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) szerint a vállalat számítási hibákat vétett az adatok kielemzése során. A NISA szóvivője elmondta, hogy a valós értékek valószínűleg a TEPCO által közölteknél alacsonyabbak, ugyanakkor a talajvíz így is minden bizonnyal jelentősen szennyezett. Nem ez a TEPCO első komoly adatközlési hibája: a múlt hétvégén a cég ezerszeresével fölülbecsülte a 2-es reaktor turbinacsarnokának vizében mért sugárzás mértékét.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) jövő hét elején két reaktor-szakértőt küld Fukusimába, hogy első kézből szerezzen információkat a helyzetről. Az IAEA korábban a jelenleg 20 km-es evakuációs zóna kiterjesztésére szólította fel a japán kormányt, miután egy, az erőműtől 40 km-re található faluban az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást mértek, de a kabinet ennek ellenére egyelőre nem találta szükségesnek a további kitelepítések elrendelését. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a napokban csökkent a levegőben mért sugárzás szintje, míg a tengerből az erőműtől 20–30 km-re vett mintákban nem érte el a határértékeket a radioaktív anyagok koncentrációja. A napokban egyes Fukusima prefektúrából származó élelmiszerekben jódot és céziumot mutattak ki, habár ezek koncentrációja nem érte el a törvényileg meghatározott egészségügyi határértéket.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a március 11-i természeti katasztrófa áldozatainak száma meghaladja a 12 ezer főt, míg tovább 15 és fél ezer embert eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok tájékoztatása szerint országszerte 164 ezren laknak ideiglenes szállásokon, 168 ezer háztartásban nincs áram, 220 ezer lakás van továbbra is víz nélkül. A földrengés és szökőár összesen több mint 45 ezer épület rombolt porig. A TEPCO vasárnapi tájékoztatása szerint a fukusimai erőműben eddig ketten vesztették életüket: az eltűnt dolgozók holttestét a hétvégén találták meg, a két munkás még három héttel ezelőtt hunyt el, nem a sugárzás, hanem földrengés és cunami következtében. Ugyanakkor korábbi sajtóhírek szerint az erőmű 20 km-es körzetében immár három hete nagyjából ezer holttest hever, melyeket a hatóságok a sugárzástól való félelem miatt mindeddig nem mertek összegyűjteni.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »