Új elnök a Torontói Magyar Ház élén

Hosszú huzavona után véget ért az évek óta húzódó konfliktus a Torontói Magyar Házban az elnökség és a tagok egy jelentős csoportja között: új elnököt választottak, Szőcs Klári személyében.

Kedden még úgy tűnt, hogy újabb botrányba és pereskedésbe fullad a Kanadai Magyar Kultúrközpont vezetőségi választása, amikor a Branyiczky Attila által vezetett fegyelmi bizottság kizárta Szőcs Klári ellenzéki elnökjelöltet a kultúrközpontból, ezzel megakadályozva indulását a vasárnapi választáson. Szőcs Klári jelölőlistája azonnal az Ontario-i Legfelsőbb Bírósághoz fordult és 48 órával a vasárnapi választás előtt Spence bíró úgy határozott, hogy a Szőcs-lista kizárása jogtalan volt és mégis szavazhatnak rá a voksolásra jogosult tagok.Elsöprő többséget szerzett az ellenzéki Szőcs-lista. Szőcs Klári 257, Vaski Gábor 89 és Stadler Tímea Kinga 62 szavazatot szerzett. Összesen 411 tag vett részt a kulcsfontosságú választáson, mely 74 százalékos részvételi arányt jelent.

Szőcs Klári szerint fontos, hogy a torontói Magyar Ház, nyitott és befogadó kultúrközpont legyen mindenki számára. “Ebben a közösségben megvan az az erő és akarat, hogy újra talpra álljon és egymást segítve, létrehozzon egy olyan emberi közösséget, amelyben mindenki otthon érezheti magát”–mondta az új elnök. A Szőcs-lista Szabó Katalintól veszi át a Magyar Ház vezetését. Szőcs Klári egyik legfontosabb feladata a magyar házon belüli béke visszaállítása, különösen az elmúlt hónapok rendőrségi jelenetei, kizárásai és sorozatos bírósági ügyei után. De szintén jelentős kihívást jelent majd az egyre növekvő deficit csökkentése és a St.Clair utcai épület eladása, illetve egy új ingatlan vétele.

“A jelen helyzetben nagyon fontos a szakértelem szerepe. Akár ideiglenesen bérelünk vagy veszünk egy új ingatlant, akkor is a vezetőségnek foglalkoznia kell az átalakítás részleteivel, a vállalkozókkal és a velük kapcsolatos szerződésekkel. Foglalkozni kell különböző hatósági intézményekkel, adókedvezmény kérelemmel, esetleges pályázatok felderítésével, annak megnyerésével és kivitelezésével. Éppen ezért helyzetünk nem megoldható felelőtlen tettekkel, ígéretekkel vagy különféle egyéni ambíciókkal. Félre kell tenni az egyéni sérelmeket, panaszokat, mert erre most nincs időnk”–mondta Szőcs Klári, aki több mint 25 éve tagja a Magyar Háznak, illetve a torontói Arany János Iskola egykori igazgatója.

Koszó Mihály, a Szőcs-lista alelnökére 264 tag szavazott. Koszó a Mississaugai Magyar Ház egykori elnöke. A Magyar Ház új főtitkára Perényi Ilona, a pénztáros Bánhegyi Zoltán, a háznagy Záhony László és a közkapcsolatokért felelős igazgató Forrai Levente. Ezen kívül az új sajtóigazgató Magyar Tamás, a kulturális igazgató pedig Dancs Rózsa. Flynné-Székely Kinga lesz a nevelésügyi igazgató, Komáromy András pedig a sportügyekért felelős igazgató.Az új magyar házi vezetés első közleménye szerint óriási a torontói kultúrközpont adóssága, ugyanakkor a jelenlegi ingatlan több millió dollárt érhet. “A választás rendkívüli körülmények között zajlott. Állami választási szakemberek érkeztek, hogy őrködjenek a törvényesség felett. A választás feltételeit az egymással szemben állok számára bírói (bírósági) döntések is meghatározták. A gyűlés levezetője, a tagság választása révén Pándy-Szekeres Ábel lett. Nem volt könnyű dolga az Árpád termet zsúfolásig megtöltött tagsággal, akik feszülten vártak a nagy pillanatra, amikor szavazataikkal véleményt mondhatnak a régi vezetőségről”–áll a közleményében.

Kanadai Magyar Hírlap

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »