Két tűz közé került Zapatero

Az Európai Tanács tárgyalásai után José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök a hazai nagyvállalatok vezetőit látta vendégül a miniszterelnöki palotában. A spanyol GDP mintegy felét kitermelő vállalatok vezetői arra kérték a kormány vezetőjét, hogy a gazdasági stabilitás érdekében vegye elejét a pártjában eluralkodó utódlási harcnak. A nagyvállalatok vezetői továbbra is támogatják a kormány strukturális reformjait és készek az új foglalkoztatási programok mellé állni.

Épphogy befejeződtek az Euró Plusz Paktumról szóló tárgyalások, szombaton a spanyol miniszterelnök 41 spanyolországi nagyvállalat vezetőjével találkozott, hogy ismertesse velük az országra háruló új teendőket a gazdaság terén. José Rodríguez Zapatero legutóbb november végén ült össze a madridi Moncloa- palotában a legnagyobb hazai cégek képviselőivel, akkor a kormány strukturális reformjairól számolt be. A négyórás találkozó során újra szóba kerültek a kormány hosszú távú gazdasági reformjai, mint a nyugdíjrendszer, a munkaügyi szabályozás vagy a bankrendszer átalakítása. A legnagyobb figyelmet mégis Zapatero 2012-es távozásának ügye és a kormány új ösztöndíjprogramja váltotta ki.

Emilio Botín, a legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander vezetője, egyetértésben a többi nagyvállalati vezetővel, arról szerette volna meggyőzni a miniszterelnököt, hogy 2012-ig ne terhelje Spanyolország gazdasági stabilitását és ne veszélyeztesse az elért befektetői bizalmat az utódlás kérdésével. A legjelentősebb spanyol munkáltatók attól tartanak, hogy a megindult reformokat fogja fékezni a kormányzó szocialista párton (PSOE) belül megkezdődő utódlási harc. Ugyanakkor kritikával illették az ellenzéki Néppárt (PP) politikáját, mivel a konzervatívok folyamatosan előrehozott választások kiírását követelik.  

A spanyol kormány elsődleges célja továbbra is a foglalkoztatás növelése. A miniszterelnök által meghirdetett új ösztöndíjprogram mintegy 30 ezer fiatal, elsősorban alacsony képesítéssel rendelkező, munkanélkülit juttatna hat hónapon keresztül ösztöndíjhoz. A havi rendszerességgel folyósított 400 eurós összeget a fiatalok egyes nagyvállalatoknál betöltött munkahely után kapnák. Emilio Botín egyből fel is ajánlott 2 ezer ösztöndíjas helyett a Banco Santandernél, illetve leányintézeteinél.

A foglalkoztatás növelését célzó másik programpont a feketegazdaság visszaszorítása, a munkahelyek kifehérítése. Ez az állami bevétel komoly emelkedését jelentené, mind az állami adózás, mind a társadalombiztosítási rendszerhez való hozzájárulás terén. Januári felmérések szerint a spanyol feketegazdaság a hazai GDP 20 százalékát termeli ki. Valeriano Gómez munkaügyi miniszter még a hét közepén beszámolt a feketegazdaság elleni kormányprogram munkálatairól, melynek fontos pontja a korábban ezen a téren munkát vállalók számára biztosított amnesztia, amennyiben államilag regisztrált munkát vállalnak a jövőben.


Az ellenzéki Néppárt szembehelyezkedik mind a brüsszeli paktummal, mind a kormány új programjaival. A PP vezetője, Mariano Rajoy vasárnapi toledói pártgyűlésén a jobbközép saját gazdasági programjáról beszélt, melynek fő támogatottjai nem a nagyvállalatok, hanem az egyéni vállalkozók, kis- és közepes vállalatok. Rajoy hiányolja a paktumból a kiadási plafonra vonatkozó iránymutatást. A PP vezetője szerint a tartományi és helyi kormányzatok deficitjeit a nullához közelire kell leszorítani. Rajoy továbbra is az előrehozott választások kiírását tartja Spanyolországra nézve a legkedvezőbb gazdasági döntésnek. 

Pap Milán

Friss hírek