munkanélküliség

Ősszel változás jöhet az EKB politikájában

A finn jegybank kormányzója szerint az Európai Központi Banknak az amerikai Fed példáját követve toleránsabban kellene kezelnie az inflációs cél túllépését. Általános vélemények szerint az EKB ősszel módosítja inflációs célját, amikor stratégiájának most folyó, 18 éve első felülvizsgálatának végére jut.

Read More »

Gyenge lett az amerikai foglalkoztatási adat

Az amerikai gazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban 235 ezer munkahely létesült novemberben, ami sokkal kevesebb az októberi 610 ezernél, és elmarad az elemzők által várt 469 ezres értéktől is. Az októberi adatot 638 ezerről lefelé korrigálta a BLS.

Read More »

Növekszik a tartósan munkanélküliek aránya az USA-ban

Amerikaiak milliói álltak újra munkába a koronavírus-járvány által kiváltott tavaszi recesszió munkaügyi válsága óta. Közel 13 millióan azonban továbbra is munkanélküliek - ez körülbelül 7 millió munkavállalóval több, mint a pandémiát megelőző szint. Ráadásul rendkívül aggasztó tendenciák jelennek meg e csoport tekintetében, ugyanis egyre inkább növekszik a tartósan munkanélküliek aránya.

Read More »

Tovább javult az amerikai munkaerőpiac helyzete

A munkanélküliségi ráta a júniusi 11,1 százalékról az elemzők által várt 10,5 százalék helyett 10,2 százalékra csökkent júliusban, de még a csökkenéssel együtt is meghaladja a pénzügyi válság után kialakult legmagasabb, 10,0 százalékos értéket.

Read More »