Kiiktatnák a török nyelvű híreket a bolgár tévéből

Az idei nyáron esedékes államfői és helyhatósági választások közeledtével cikkünkben ismertetjük a bolgár politikai élet egyik legszínesebb s egyben talán leginkább ellentmondásos politikusának, Volen Sziderovnak a nézeteit. Az nacionalista kijelentéseiről és szókimondó stílusáról ismert pártelnök többek között a Bulgáriában élő török kisebbségről, a kormányhoz fűződő viszonyáról és a globális tőkéről is kifejtette álláspontját.

Az Ataka elnöke médiatörvényt módosító indítványt nyújtott be a bolgár országgyűlésben, melyben kérvényezi a török nyelvű híradások és egyéb szórakoztató műsorok levételét a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) műsoráról. Bulgáriában a médiatörvények kifejezetten liberálisak, ezt kihasználva a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) még kormányzása idején bevezette a török nyelvű adások sugárzását a BNT-ben.

Sziderov és képviselőtársai továbbá kérelmet nyújtottak át Vjárá Ánkovának, a BNT vezetőigazgatójának is, amelyben nyomatékosan felszólítják a török emissziók azonnali beszüntetésére.

A radikális párt Szófia egyik főútján, a Szan Sztefano utcán hatalmas órát állított fel, amely visszaszámolta a napokat március 21-ig, ugyanis ultimátumukban ezt a határidőt jelölték meg. A törökellenes kampányt 2009-ben indította Sziderov, amikor népszavazást kezdeményezett az országgyűlésben a témáról. Eredetileg maga Bojko Boriszov bolgár kormányfő is támogatta az ötletet, de a baloldal heves támadásai miatt végül is kihátrált az egyezményből.

A BNT szóvivője nem sokkal később beleegyezett, hogy levegyék a török nyelvű híreket, de a gyakorlati megvalósítást csak ősztől tartja kivitelezhetőnek. A DPSZ parlamenti frakció-helyettese, Ljutvi Mesztan a hír hallatán xenofóbiával és törökellenességgel vádolta Sziderovot valamint kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a BNT nem tartja be a bolgár médiatörvényeket. „A bolgár médiatörvény így is hiányos, már 12 éve kötelezően be kellett volna vezetni, hogy a BNT ilyen műsorokat közvetítsen. Jelenleg csak lefordítják a bolgár nyelvű híreket törökre, de a történtek után már megkérdőjelezem a törvény hatékonyságát. Megengedhetetlen az etnikai alapú választóvonalak húzása” – nyilatkozta Mesztan. A török politikus szerint a helyi érdekek is megkövetelik a kisebbségek anyanyelvükön történő rendszeres informálását. Mesztan sajtótájékoztatója során felhívta az emberek figyelmét, hogy senki se csatlakozzon az Atakához.  „Amúgy is asszimilálta őket a GERB, senki sem hiszi el nekik, hogy nem kormánytagok. Valójában saját minisztereik is részt vesznek a Miniszteri Tanács ülésein” – nyilatkozta Ahmed Dogán jobbkeze. A politikus szerint a szélsőjobboldali párt önállósítja magát a választások idejére.

Egy hónappal ezelőtt Sziderov hét pontból álló ultimátumot adott át Boriszovnak és ezek teljesítéséhez kötötte a kormány további támogatását. A kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) politikai formációnak csak a nacionalista politikusok voksaival sikerült megszereznie a többséget a választások során. A török nyelvű hírek mellőzésén kívül a kikötések között találhatjuk három áramszolgáltató vállalat országos engedélyének a megvonását és a bolgár nyelv törvény által biztosított védettségét is. A társadalom egy részét (nevezetesen a török kisebbséget) kényesen érintő feltételek nehéz helyzetbe hozták a kormányt és Boriszov többször is kitért ezek elől. Sziderov szerint tekintettel kell lenni a kormány népszerűségére is, ezért tárgyalásokat ajánl szövetségeseinek.

Sziderov szerint két dolog ellen kellene fellépni sürgősen – a bolgár nemzeti érdekek semmibevétele és a kisebbségek önállósága. A pártelnök elmondta, hogy a GERB-be vetett hitük megrendíthetetlen, ugyanis, ha nem jobboldali kormány lenne hatalmon, akkor visszatérne a baloldali korrupció a bolgár közéletbe. „A választások után is partnerei leszünk a kormánynak, támogatjuk a magas benzinárak ellen indított harcát is” – nyilatkozta az Ataka hivatalos államfő-jelöltje. Sziderov, aki az előző államfőválasztásokon megszorongatta Parvanovot, most sem zárta ki annak a lehetőségét, hogy bekerül a második körbe. „Tiszta kampányt fogunk folytatni. Ha Boriszov lesz a GERB jelöltje, akkor is indítunk jelöltet” – szavakkal zárta mondandóját a bolgár politika egyik legvitatottabb személyisége.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »