Mi múlik Orbánon Szlovákiában?

Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom frakcióvezetője szerint  a szlovák állampolgársági törvény  a magyarországi jogszabályok függvénye lesz. Ha szó szerint nem is így, de lényegét tekintve ezt mondta a szlovák törvényhozás – a szlovák szuverenitásra amúgy nagyon is kényes – alelnöke  az egyik televíziós vitaműsorban.

A Markíza televízió „Testre szabva“ című műsorában Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom frakcióvezetője kijelentette, hogy az állampolgársági törvény inkább megosztja, semmint összebékítené a koalíciót. Mégsem Bugár Béla a legnagyobb gond, mondta válaszul vitapartnere, Robert Fico (Smer-SD) felvetésére, hogy Bugár politikája bénítja meg a kormányoldalt.

„Ne engedd meg, alelnök úr, hogy a Bugárral fenntartott jó kapcsolatok miatt a szlovák nemzetnek ártó törvények szülessenek“, mondta Fico, aki szerint kétszeri fiaskó után már teljes egészében a kormányoldal felelős a rossz állampolgársági törvény rossz következményeiért. Hrušovský meg azt válaszolta, „megoldás annyiban van, hogy őszre halasztották a döntést, mert meg akarják várni, milyen túlkapásokat követ még el Orbán“. Hozzátette: a kormánykoalíció mindenképpen megvédi a szlovák nemzetállami érdekeket. És a szlovák-magyar kapcsolattal is jobban megbirkózik, mint elődje, mivel „a jószomszédi kapcsolatok fontosak számára“.

Fico szerint a kormánykoalíció kisebbségi ügyekben káoszt teremt, nem politikát csinál. Példának a kisebbségi nyelvhasználati törvényt hozta fel, melyben a 20 százalékos küszöböt 15-re akarja csökkenteni, s nem törődik vele, mekkora zűrzavart okoz majd. Fico szerint ezt a törvényt a Most-Híd erőlteti, mert tart a népszámlálás eredményétől. „Tudják, hogy az a magyar kisebbségre nézve nem lesz jó“, szögezte le. Hrušovský erre azt felelte: a javaslat egyetlen célja, hogy minden kisebbség jól érezze magát Szlovákiában, egyébként pedig a 15 százalék még nincs jóváhagyva.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »