Több milliárd euróba kerülhet a német blokkok leállítása

A német kormány három hónapos moratóriumot hirdetett az atomenergia alkalmazásában, ennek keretében nyolc blokkot leállítottak, ellenőrzéseket hajtanak végre a blokkokon és felülvizsgálják a nukleáris politikát.

Angela Merkel kancellár 2011. március 15-én elrendelte, hogy az 1980 előtt üzembe helyezett blokkokat azonnal le kell állítani. Egy korábban leállított blokkal együtt összesen nyolc blokkot vontak ki a termelésből, melyek teljesítménye összesen 8336 MW.

A követező három hónap az elemzés és cselekvés időszaka lesz – jelentette ki Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter, a blokkokon biztonsági elemzéseket végeznek. Ezalatt a három hónap alatt a kormány megvizsgálja azt a korábbi döntését, amely szerint meghosszabbítanák a blokkok üzemidejét.

A németországi reakciók vegyesek. A kormánynak a blokkok bezárására vonatkozó döntése jogilag aggályos, de több üzemeltető cég vezetője is jelezte, hogy önként leállítják a reaktorokat. Az ellenzék felszólította Merkelt a blokkok üzemidejének meghosszabbításáról januárban hozott törvény hatályon kívül helyezésére.

2001-ben a szociáldemokrata-zöld kormány átlagosan 34 évben korlátozta a németországi atomerőművek üzemidejét. Az elmúlt évben ezt változtatta meg a kereszténydemokrata-szabaddemokrata kormány azzal, hogy egyes blokkoknak nyolc, másoknak tizenkét év további üzemelést engedélyezett. Cserébe az üzemeltetők 145 euró adót fizetnek grammonként a felhasznált üzemanyag után, ami évente 2,3 milliárd euró bevételt jelent az államnak.Az érintett reaktorok: Biblis-A, Biblis-B, Neckarwestheim 1, Brunsbuttel, Isar 1, Unterweser, Phillipsburg 1. A Krummel atomerőművet korábban leállították, és egyelőre nem is indítják újra, noha 1984-ben kezdte meg a termelést. A blokkok teljesítménye összesen 8336 MW, ami az ország atomerőműveinek 41%-a, az ország teljes beépített kapacitásának 6,4%-a.

Az atomerőművek általában alaperőműként folyamatosan termelnek, az országban megtermelt villamos energia 25%-át ezekben állítják elő. A Krummelt leszámítva, és a többi blokkra 90%-os teljesítmény-kihasználási tényezővel  számolva, a három hónap alatt 13,7 TWh veszteséget jelent a blokkok kiesése.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) legfrissebb adatai alapján a németországi energiaárak figyelembevételével ennek piaci értéke 1,0 és 2,6 millárd euró közöttire tehető.

A német kormány vesztesége a nukleáris üzemanyagadó kiesése miatt körülbelül 235 millió euró lehet.

NucNET

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »