Kilenc ország lobbizik az európai szabadpiacért

Múlt hét pénteken az Európai Unió kilenc országa: Lengyelország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Svédország, Észtország, Lengyelország, Litvánia és Finnország küldött levelet az Európai Unió fő gazdasági szerveinek. Az országok az uniós piac túlszabályozottságának beszüntetését kérvényezik.

Mikolaj Dowgielewicz, Lengyelország európai ügyekkel foglalkozó államtitkára szerint ezeknek az országoknak jó nevük van a gazdasági életben. Hozzátette, hogy ezen államok tradicionálisan a liberális gazdaságpolitika hívei és most fel kívánják szólítani a többi Európai Uniós tagállamot is ennek az iránynak a követésére.

Az Európai Tanács elnökének, Herman von Rompuynak is elküldött levélben egész pontosan a kereskedelem liberalizációját, nyílt piacok létrehozását, illetve a bürokratikus szellem mellőzését kérték az adott államok. „A korlátozó intézkedések megsokszorozódtak”- fogalmaz a dokumentum amely a kilenc ország egybehangzó véleményét tükrözi. „A szolgáltatások birodalmában is azt kell tennünk, amit az árupiacon már teljesítettünk”- folytatja a levél, amely a továbbiakban arra is felszólít, hogy egyes gazdasági korlátokat, amelyek az Unión kívüli államok piacra lépését nehezítik, csökkentsék, illetve töröljék el. Ebben a fejezetben a kérvényező államok különösen Kanadával, Indiával, továbbá a délkelet-ázsiai nemzetekkel való szabadkereskedelmi megállapodásokat látnák szívesen az európai gazdasági életben. Az európai uniós belső piac kibővítése az előzetes számítások szerint körülbelül 140 millió euróval járulna hozzá az európai gazdaság növekedéséhez.

A témával kapcsolatban a lengyel kormányfő Donald Tusk, hétfői angliai látogatása során tovább egyeztetett David Cameron brit miniszterelnökkel, illetve a javaslatot a csütörtöki EU-csúcson is tárgyalják majd.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply