Beindítanák a brit gazdasági növekedést

Megalakulása óta most először jelent be „teljes” költségvetés-tervezetet a brit konzeratív-liberális kabinet. George Osborne pénzügyminiszter március 23-án ismerteti Nagy-Britannia 2011-es költségvetését. A kabinet rövid(ebb) távú kiadáscsökkentő gazdaságpolitikája olyan markáns elemekkel gazdagodhat, amelyek a gazdasági növekedés beindítását és a munkahelyteremtést szolgálják.

A 2010-es választásokon győztes toryk az ország irányítását súlyos költségvetési és egyéb gazdasági problémák közepette vették át. Az elmúlt 10 hónapban a választási ígéretüknek megfelelően radikális kiadáscsökkentő lépéseket tett a kabinet. Elsőként a 2010 júniusi vészköltségvetésben, majd 2010 októberében a Közkiadási Áttekintés (Spending Review) keretében muttaták be a brit akciótervet az ország fiskális problémáinak kezelésére. A kabinet szerint a korrekciókra azért volt szükség, hogy az ország elkerülve az adósságcsapdát végleg kikerülhessen a pénzügyi veszélyzónából.

Az új költségvetés viszont némileg szakítani kíván a kizárólagos megszorító politikával. S bár a pénzügyminiszter visszautasította a Munkáspárt azon követelését, hogy a kormány kisebb ütemben hajtsa végre a költségvetési hiány csökkentését, az új büdzsé a költségek lefaragása mellett már komoly gazdaságélénkítő lépéseket is tartalmaz majd. David Cameron pár héttel ezelőtti kijelentésének megfelelően március 23-án olyan programot jelenthet be George Osborne, amely „megtesz mindent azért, hogy minél kedvezőbb körülményeket teremtsen a fejlődni, beruházni és növekedni kívánó vállalkozások számára.”

Nem lesznek megszorítások

George Osborne a BBC-nek elöljáróban megerősítette, hogy a 2011-es költségvetésben már nem lesznek megszorítások. A kormányzatot kiszolgáló bürokrácián viszont oly’ mértékű csökkenés várható, hogy a kormány számításai szerint a megüresedett ingatalnokat lakásokká alakíttatja át.

A pénzügyminiszter a jelenlegi bonyolult adórendszer egyszerűsítését is elengedhetetlennek tartja, így a közeljövőben átalakulhat és egybeolvadhat a társadalombiztosítási járulék (national insurance) és a jövedelemadó (income tax) rendszere. Az új szabályok értelmében az évi 8.000 font (2,4 millió forint) küszöb alatt keresők teljes adómentességet élveznének, amelyet Nick Clegg miniszterelnök-helyettes ígérete szerint 2015-ig 10.000 fontig (3,2 millió forint) terjesztene ki a kormány.

Nem dolgoznak

Nagy-Britannia egyik legnyomasztóbb problémája, hogy az ifjúsági munkanélküliség már-már elviselhetetlen méreteket ölt. Egyes felmérések szerint a 16-24 éves korosztály 21 százaléka nem dolgozik, nem tanul és nem vesz részt semmilyen szakképző programban. A gazdaságélénkítés mellett a kormány stratégiájának másik sarkallatos pontja tehát a munkahelyteremtés lesz. A költségvetés kiemelten kezeli és pluszforrásokat szán a szak(munkás)képzésre és a szakmai tapasztalatokat bővítő programokra, amelyek „megmentenék az elsajátított szaktudás híján elveszett generációkat”.

Kósa Lajos Lajos

Friss hírek