Végtelen háborút ígért Kadhafi

Osama bin Ladennel és Szomáliával példálózott a líbiai diktátor vasárnap délelőtti televizós beszédében.

A légitámadások kezdete óta másodszorra tartott beszédet Kadhafi a líbiai állami televízióban vasárnap délelőtt. A mindössze 15 perces szónoklatban az elnök nem látszott, csupán a hangját lehetett hallani. „Hosszú háborút ”, valamint keserű sorsot ígért a külföldi hadseregeknek; példaként említve a vietnami, iraki háborút, az Osama bin Laden utáni hajtóvadászatot és Szomáliát. „Nem okultok. Mindig vereséget szenvedtek” – idézi Kadhafit az al-Jazeera hírügynökség. Ugyancsak fenyegetően nyilatkozott a vele szembeszegülő líbiaiakról.

Korábban a líbiai állami televízió arról számolt be, hogy lelőttek egy francia repülőt Njela, Tirpoli egyik negyede felett. A francia hadsereg azonnal cáfolta a hírt.

Szemtanúk szerint vasárnap délelőttre abbamaradt a szövetségesek támadása. Nincsenek bombázások Tripoliban, sem környékén vagy Bengháziban. Ugyanakkor az al-Jazeera úgy tudja, a kormány hű erők nem hagytak fel az ellenállók támadásával.

Mike Mullen amerikai admirális szerint nincsen semmi jele a líbiai légierőnek a légtérben; ami azt is jelentheti, hogy megsemmisültek vagy pedig a kiszolgáló rendszereik váltak használhatatlanná. Jelenleg a műholdas felvételekre várnak, melyekből kiderülhet, milyen károkat szenvedettek el kormányhoz hű csapatok – nyilatkozta az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának egy képviselője.

Németh Vera

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »