Rendkívüli állapotot hirdettek Bahreinben

„Egy dolog világos: a problémáknak nincs katonai megoldása Bahreinben.”- aggodalmaskodott a Fehér Ház, míg a szigetországban ismét elszabadult az erőszak. Szerdán a fővárosban robbanások, fegyverropogások és helikopterek zaja jelezte: elfogyott a türelem.

„A Bahrein védelmi erejének parancsnokát felhatalmazzuk, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az ország és polgárainak biztonsága érdekében” – hangzott el Hamad királynak az állami televízióban felolvasott – három hónapos rendkívüli állapotot kihirdető – közleményében. A lépésre azután került sor, hogy a hétvégén a rendőrök alulmaradtak egy tüntetőkkel vívott összecsapás során az ország pénzügyi negyedének bejáratánál.

A hétvégi zavargások után a király kérésére a szomszédos országok (az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagjai), többek között Szaúd-Arábia csapatokat küldött, hogy segédkezzenek a létfontosságú létesítmények védelmében. Az idegen katonák jelenléte nem vívta ki az ellenzék lelkesedését, s többezres síita tömeg jelent meg a szaúdi nagykövetség épülete előtt, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzon: „Az emberek dühösek. Azt akarjuk, hogy véget érjen a megszállás. Nem akarjuk, hogy bárki segítsen az al-Khalifa vagy nekünk.” – nyilatkozta egy tüntető a Reuters nemzetközi hírügynökségnek. A külföldi csaptok érkezését nem csak a helyi ellenzéki erők, hanem – a szigetországot előszeretettel csak 14. tartományaként emlegető – Irán is helyteleníti.

A belügyminiszter közleménye szerint a rendkívüli állapot bevezetésére „az erőszak megfékezése” érdekében volt szükség, mégis kedden és szerdán több száz sérültet és legalább hét halálos áldozatot követeltek az összecsapások. Szerdán robbanásoktól, fegyverropogástól és helikopterektől volt zajos Manama központja, mikor a biztonsági erők megkezdték a tüntetések szimbólumát jelképező Pearl-tér kiürítését. A hetek óta – a koronaherceg kifejezett engedélyével – a téren táborozó tüntetők szétzavarása inkább szimbolikus, nem pedig stratégiai jelentőségű. Ali Al Aswad, az ellenzéki al-Wefaq egyik politikusa szerint, Apache helikopterekkel lőttek a tüntetőkre. „A biztonsági erők embereket gyilkolnak, az ENSZ-t kérjük, hogy segítsen nekünk.” – idézi a Haaretz izraeli napilap a politikust. Támadás érte az ország egyetlen ellenzéki lapjának nyomdáját is; itt felfegyverkezett fiatalok randalíroztak.

Egyenlőre nem érkeztek arról hírek, hogy a külföldi csapatok érintettek voltak-e az összecsapásokban. Az Al-Jazeera úgy értesült, hogy egy szaúdi katona is életét vesztette; ezt azonban sem szaúdi források, sem más hírügynökségek nem erősítették meg.

A február 14. óta tartó tüntetések politikai és gazdasági reformok követelésével kezdődtek, ahol többnyire a szunnita uralkodó réteg síita többséget diszkrimináló gyakorlata ellen vonultak az emberek az utcákra. A tömegben – a nemzet egységét hangsúlyozva – szunniták is jelen voltak, tagadva, hogy szektariánus konfliktus húzódna az elégedetlenségek hátterében. Az elmúlt hét folyamán azonban egyre több helyszínen kifejezetten síiták és szunniták között került sor kisebb összetűzésekre.

Míg a mérsékelt vezetők a kormánnyal együtt azon munkálkodnak, hogy megakadályozzák a síiták és szunniták közötti törésvonal további szélesedését, a keményvonalas csoportok, illetve az ifjúsági mozgalmak a Pearl-tér békés tüntetését megelégelve más helyszínt és módszert választottak küzdelmükhöz. Közülük sokan már egyáltalán nem elégednének meg egy reformcsomaggal vagy a kormány menesztésével; a királyság megdöntését követelik.

Németh Vera

Friss hírek