Két reaktor is ég Japánban

Tegnap Akihito császár nyugalomra és összefogásra szólította föl népét, miközben az aggodalom nő a sérült fukusimai atomerőmű miatt. Két reaktor is égett szerdán, a radioaktivitás szintje pedig emelkedik. Aki teheti, elhagyja Tokiót.

Szerdán nőtt a sugárzásveszély Japánban, ezért egyre több ország javasolta állampolgárainak, hogy hagyják el a szigetország északi részét. A Pentagon megtiltotta az amerikai katonáknak, hogy 80 kilométerre megközelítsék a sérült Fukusima-1 atomerőművet, amelynek 3-as és 4-es reaktora is égett és radioaktív anyagot bocsátott ki. A 3-as reaktort helikopterekkel hűtötték szerdán, de napközben meg kellett szakítani a műveletet, mert olyan jelentős volt a sugárzás, a 4-es reaktorban pedig elfogyott a víz az amerikai atomenergiai felügyelet elnöke, Gregory Jaczko szerint, ezért itt is rendkívül nagy a radioaktivitás. A japán hatóságok cáfolták, hogy elfolyt volna a hűtővíz a 4-es reaktorban, de azt este bejelentették, hogy csökken a vízszint az 5-ös reaktorban.

Cunami testközelből:

Tegnap Akihito császár tévéadásban fejezte ki „mélységes aggodalmát” a megsérült atomerőmű rosszabbodó helyzete miatt. Arra szólította fel az embereket, hogy közös erőfeszítéssel vészeljék át az ország második világháború óta nem látott válságát. „A szívem mélyéből remélem, hogy az emberek kéz a kézben küzdik le ezeket a nehéz időket, és könyörülettel fordulnak egymáshoz” – üzente a 77 éves császár alattvalóinak, valamint megköszönte a több mint 100 ország által felajánlott segélyeket és támogatást. A helyzet súlyát jelzi, hogy a császár rendkívül ritkán nyilatkozik.

Szerda reggel, a reaktoroknál dolgozó munkásokat vissza kellett rendelni a megemelkedett sugárzási szint miatt – jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. A visszavonás mellett az erős szél miatt földre kényszerültek azok a helikopterek, amelyek szintén a reaktorok hűtésén dolgoztak, így tovább csökkenhet a sugárzás elkerülése érdekébe tett erőfeszítések eredménye. Mind a hat fukushimai reaktorral probléma van, miközben körülbelül 70 mérnök irányításával, szélsőséges körülmények között igyekeztek eloltani a tüzet és folyamatosan hűteni a reaktorokat.

Több országban is aggódnak a saját területükön lévő atomreaktorok miatt. A természeti katasztrófával kapcsolatos hírekre Németország lekapcsolta az 1980 előtt épített atomreaktorait és biztonsági vizsgálatot rendelt el. A Greenpeace európai nukleáris szakértője az amerikai CNBC csatornán a szlovákiai, a csehországi és a magyarországi atomerőműveket a legveszélyesebbek közé sorolta. A magyar kormány szerint Paks megfelel a biztonsági követelményeknek.

Folytatódott a cunami és a földrengés áldozatainak mentése is, amit nehezített a leesett hő és a fagypont alatti hőmérséklet. Hivatalos adatok szerint 12 ezer fölött van az eltűntek és 4000 fölött a halálos áldozatok száma. Helyszíni híradások szerint Tokióból is sokan elindultak délebbre a sugárzás miatt, a városban takarékossági okokból több órára lekapcsolják az áramot és szintén tetemes időbe telik, amíg sorbaállás után kenyérhez jutnak a lakosok.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek