Orosz Szilícium-völgy épül

Moszkva mellett még idén megkezdődik a többmillió dollár összköltségű innovációs központ építése, amelynek a legfőbb támogatója maga az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. Az épülő innovációs központtal már most olyan világcégek kötötték meg a megállapodásokat, mint a Cisco, az IBM, a Boeing vagy a Siemens. Az orosz Szilícium-völgyben helyet kapó felsőoktatási intézmény(ek) és laboratóriumok nagyrészt öt prioritást élvező területen működnek majd: IT, telekommunikáció-és űrhajózási technológia, orvosbiológia, energetika és nukleáris technológiák. A célokban pedig semmi meglepő nincs: Oroszországot a 21. századi csúcstechnológia segítségével versenyképes gazdasággá tenni.

Moszkva közelében ultramodern technológiai-innovációs központ létesül a közeljövőben, éppen olyan, mint a Szilícium-völgy. „Szkolkovo” lesz az orosz gazdaságpolitika lakmusz papírja, írja a Vedomosztyi orosz lap.  Dmitrij Medvegyev elnök is hangsúlyozta, hogy ezáltal évtizedekre meg akarják határozni Oroszország ipari- és technológiai fejlesztésének irányvonalát.


A gondolat még 2009 őszén fogalmazódott meg egy orosz újságíróban, Makszim Kalasnyikovban, aki nyílt levélben fogalmazta meg az elnöknek az „Oroszország, előre!” koncepciót, amely tulajdonképpen egy innovációt célzó tervezet. Az ajánlat el is jutott a címzetthez, hamar elkezdődtek az előkészületek, pláne, hogy hasonló gondolatokkal előtte maga Medvegyev is játszott.

2010 tavaszán eldőlt, hogy a moszkvai körgyűrűtől (oroszul MKAD) nem messze, Szkolkovo település mellett épül fel ez az álom. A hely megválasztása nem volt véletlen, hiszen ott már folynak hasonló kezdeményezések és az időt sem akarják vesztegetni. Az elnöki rendelet folytán felállíott „Szkolkovo megvalósulását felügyelő csoport”  vezetője, Vlagyiszlav Szurkov szerint 5 -7 év kell a komplexum felépítéséhez és 10-15 év ahhoz, hogy egy tudományos kör is kialakuljon. Az építkezést hamarosan meg is kezdik, mivel nemrég derült ki, hogy a tendert a francia AREP nyerte meg, akik madártávlatból nyitott szárnyú lepkéhez hasonló alaprajzot álmodtak meg.

Ez a szinte újonnan felépülő „innográd”(ahogy oroszul nevezik) – vagyis innovációs város – 30-40 ezer embernek ad majd otthont és munkahelyet. Ez a hely lesz az új technológiák fejlesztésének és gyakorlati megvalósulásának központja, ahol vezető orosz és világszerte elismert egyetemek és cégek kapnak kutatási helyet. Szkolkovóban van már egy Oroszországban mindenképpen egyedülálló felsőoktatási intézmény is, a Szkolkovói Menedzsment Egyetem, ahol a jövő üzletemberei kaphatnak professzionális és abszolút a 21. század igényeinek megfelelő képzést . A menedzsment egyetemet azonban még az innovációs projekt előtt, 2006-ban kezdték építeni.

A modernizáció jelszavával az innovációs projekt öt priororitást élvező  területet jelöl meg: telekommunikáció, információs techológiák (IT), orvosbilógia, energetika, nukleáris technológiák. Olyan cégek írták már alá a memorandumot és kaptak kulcsszerepet az orosz innovációs álom megvalósításában, mint a Cisco, a Boeing, a Siemens, a Microsoft, a Nokia, az Intel vagy az orosz Lukoil és a Rosatom. A felsorolás azonban még közel sem ért véget, hiszen  részvételi szándékát már több tucat orosz és külföldi vállalat is jelezte.

Medvegyev elnök pedig igazán szívén viseli „Szkolkovo” ügyét. Az elnök minden publikus lehetőséget megragad, hogy invesztálásra buzdítsa az olykor kételkedő üzletembereket és ezt a tervezett „Szkolkovóval” is egybekösse, hiszen tudja, hogy több milliárdos üzletekről és Oroszország befektetési klímájának javításáról van szó. Az idei davosi Világgazdasági Fórumon is a külföldi befektetőket szólította meg, csak úgy, mint ahogy a legutóbbi csúcstalálkozókon az olasz vagy spanyol cégeket. 

Csak 2011-ben az eddig kiválasztott 26 projekt  megvalósítása és az építkezés 540 millió dolláros finanszírozási keretből történik majd, de a számok folyamatosan növekednek a résztvevők számával párhuzamosan. Az innovációs központ infrastruktúrájának kiépítését, valamint a nem kereskedelmi vonatkozású projektek kidolgozását állami pénzekből, a költségek többi részét a magánvállalkozásokkal megosztva finanszírozzák.

Az összköltéség 100 -120 milliárd rubel lesz majd, állítja a „Szkolkovo” alap igazgatója, Viktor Vekszelberg. Nem mellékes az sem, hogy a speciális jogi státusszal működő városka befektetői több évre szóló adókedvezményeket is kapnak majd az államtól. Így nem csak hangzatos, hanem konkrét segítség vár a jövő közös építésére vállalkozó cégeknek. A kapuk tehát egyre nyitottabbak lesznek Oroszország felé, és a Kremlben remélik, hogy cserébe nekik is a nyugati országok felé. Mindenestre egy orosz mondás kitűnően példázza az ez irányú mentalitást: „A mi dolgunk felajánlani, az Önöké elutasítani”.

Kiss Annamária

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »