Meglepő kereskedelmi adatok Kínából

A kínai Vámhivatal bejelentése szerint az ország február hónap folyamán 7,3 milliárd dolláros kereskedelmi deficitet produkált. Kína legutóbb tavaly márciusban jelentett negatív kereskedelmi mérleget, azt megelőzően azonban hat évig nem fordult elő, hogy egy adott hónap során az ország behozatala meghaladta a kivitelt. A hivatal tájékoztatása, illetve elemzők meglátásai szerint a meglepő adat szezonális okokra vezethető vissza: a február eleji, egyhetes holdújévi tavaszi fesztivál ugyanis jelentősen visszavetette az ország exportteljesítményét.

Az év első két hónapjában a világ legnagyobb exportőre összesen 890 millió dolláros kereskedelmi deficitet regisztrált, miután a januári mérlegtöbblet a tavalyi évhez képest több mint 53%-kal, 6,45 milliárd dollárra esett vissza. A deficit ellenére február során a kínai export volumene 2,4%-kal nőtt, az import ugyanakkor 19,4%-kal emelkedett a 2010-es forgalomhoz képest. Az ország legfőbb kereskedelmi partnere továbbra is az Európai Unió, a két fél közti üzletek értéke január és február során éves összehasonlításban 16,3%-kal emelkedett. Ennél is jelentősebb mértékben nőtt Kínának az Egyesült Államokkal és Japánnal folytatott kereskedelme: Amerikával 22,6%-os, míg a szomszédos szigetországgal 28,8%-os növekedést regisztrált a pekingi Vámhivatal.

A kínai kereskedelmi mérleg mérséklődése egybecseng a pekingi vezetés által a napokban megfogalmazott külgazdasági irányváltással. Van Csi-fej (Wan Jifei), a kínai Nemzetközi Kereskedelmi Tanács elnöke pénteken bejelentette, hogy az ország az idei év során két-két jelentős üzleti delegációt küld majd Európába és az Egyesült Államokba az importforgalom ösztönzése, és ezáltal a Kína és a fejlett országok közti kereskedelmi egyenlőtlenségek csökkentése végett.

A bejelentés szerint a kínai delegációk elsősorban az energiatakarékos és környezetbarát termékek és technológiák vásárlását szeretnék majd elősegíteni. Idén januárban, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök Amerikai látogatása során a két ország 600 millió dollár értékű kereskedelmi megállapodásokat kötött, míg Li Ke-csiang (Li Kequiang) miniszterelnök-helyettes európai útja alkalmával 14 milliárd euróért kötött üzleteket Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Kína kereskedelmi mérlegtöbblete 2010-ben 6,4%-kal csökkent, ugyanakkor az EU-val szemben 142 milliárd, míg az Egyesült Államokkal szemben 181 milliárd dolláros pluszban volt a kelet-ázsiai ország.

Mészáros Tamás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »