Nukleáris katasztrófa szélén áll Japán

Japán nukleáris katasztrófa elkerüléséért küzd – adta hírül számos hírforrás. A Guardian helyszínen tartózkodó riportere robbanásról számolt be az 1-es, a daicsi erőműben, a tévéfelvételek szerint füst árad az üzemből. Az NHK, a japán közszolgálati média szerint a reaktor falai és teteje beomlott, néhány munkás megsérült a robbanás következtében. Televíziós híradások szerint a sérült atomerőmű közelében a normális 20-szorosa a radioaktív sugárzás mértéke és figyelmeztették a lakosokoat, hogy maradjanak otthonaikban.

Néhány órával ezelőtt sikeresnek ítélték a radioaktív gőz kieresztését a reaktorokból, de japán híradások szerint Kan Naoto miniszterelnök nem zárta ki a nukleáris szivárgás lehetőségét a 2-es számú üzemből. Az NHK idézte Szekimura Naotót, a Tokiói Egyetem professzorát, aki néhány órával ezelőtt kizárta a csernobili katasztrófa lehetőségét, mert a fűtőrudak elolvadhatnak ugyan, de a reaktor áll és le van hűtve. 

Egy nappal az óriási erejű földrengés után is folyamatosak az utórengések, magyar idő szerint szombat hajlanban újra a Richter skála szerinti 8,9-es erősségű remegést észleltek a szigetországban. Jelenleg 5,6 millió háztartásban nincs áram és több mint egymillió lakásba víz sem. 

A tegnapi, a Richter skála szerinti 8,8 erősségű földrengést követő hatméteres hullámokkal és 800 km/h sebességgel a fél világon átrobogó cunami hatására két fukusimai atomerőműben is veszélyhelyzetet hirdettek a hűtőrendszer leállása miatt és radioaktív gőzt engedtek a levegőbe. Előbb az atomerőművek három, majd 10 kilométeres körzetéből evakuálták az embereket. A pusztító szőkőár következtében elhunytak számát 1300 körülre teszik, a tűlélők után a szigetországba küldött 50 ezer fős mentőalakulat kutat.

Kitekintő

Friss hírek