Visszautasította az oroszokat Boriszov

Az orosz Roszatom nyomást gyakorolt a bolgár kormányra a belenei atomerőmű építésének felgyorsítása érdekében. A Roszatom tulajdonában lévő Atomsztrojekszport, mely a közel húsz éve épülő belenei atomerőmű fő kivitelezője, belső vállalati levélben értesítette a cég vezetőségét, hogy ellenkező esetben tanácsos lenne lemondani a projekt kivitelezését. Bojko Boriszov bolgár kormányfő keményen visszautasította és értelmetlen eladósításnak nevezte az orosz fél követeléseit.

A Roszatom nem kívánta kommentálni a belső levélből kiszivárgott információt, mely többek közt azt javasolta az anyavállalatnak, hogy ne kösse meg a 12. kivitelezési projektszerződést a bolgár kormánnyal. A kérdéses szerződés vázolja az építkezési feladatokat a 2011-2014-es időszakra, az Atomsztrojekszport vezérigazgatója, Genadij Tjepkjan egy korábbi nyilatkozata szerint pedig már idén elkezdődhet az építkezés lényegi része. Tavaly kötötték meg a legvitatottabb szerződést, mely kimondja, hogy a Nemzeti Áramfejlesztő Vállalat (NEK) a tulajdonjogi részvények 51, a Roszatom pedig 25 százalékát birtokolhatja (a maradék részvények Szerbia és a francia Altran között oszlanának meg).

A tárgyalások azonban idén félbeszakadtak, ugyanis nem jött létre közös megegyezés az atomerőmű befejezéséről. A Roszatom szerint a csúszás többletköltséggel fogja sújtani az Atomsztrojekszportot, így akár peres úton be is hajthatná a kieső összeget a bolgár államon. A szerződés egyik paradox pontja, hogy a projekt bedőlése miatt 200 millió euró kártérítés illetné az orosz anyavállalatot, míg a projekt sikeres kivitelezése esetén nyeresége csak 150 millió euró lenne.

„Nem adósíthatom el a bolgár államot két-három milliárddal (szerk. euróval), ugyanis ez következne be, ha elfogadnám az oroszok által követelt inflációs indexet. Az utódom fizesse csak ki a nyolc-kilenc-tíz milliárd eurót a belenei atomerőműért, én nem fogok fizetni” – válaszolt a bolgár miniszterelnök az újságírók kérdéseire. Boriszov szerint a Roszatom csak nyomást szeretne gyakorolni a bolgár államra és nem fog kihátrálni a projekt mögül. „Hogyan emeljem a nyugdíjakat és a munkabéreket? Belegondoltak már abba, hogy mi lenne az infrastruktúrával? Én nem fogom eladósítani az országot” – Boriszov szerint, ha korrekt az orosz fél, elfogadják az alacsonyabb inflációs indexet. A kormányfő számításai alapján az alacsonyabb inflációs index 500 millió és 1 milliárd euró között van, az orosz követelések ugyanakkor 2,4 milliárd euróra rúgnak.

Boriszov mondandójából nem hagyhatta ki szocialista ellenfeleit, Szergej Sztanisev volt kormányfőt és Georgi Parvanov államfőt. „A hármas koalíció idején elfogadták a magasabb inflációs indexet, gondolom Parvanov úr ezért kerüli a téma véleményezését olyan nagyon. Bezzeg volt ideje, hogy energetikai leckéket adjon nekem” – utalt az elmúlt napokban megjelent Parvanov tanulmányra. Georgi Parvanov a Bolgár Újjászületés Alternatívája (ABV) kiadásában újabb energetikai tanulmányt készített, melyben kritizálja a jelenlegi kormány energiadiplomáciáját. Az államfő tanulmányában kifogásolja a jelenleg működő, elavult kozloduji erőmű felújítását, véleménye szerint a minőség és az energiabiztonság fontosabb, mint az ár kérdése. A tanulmányban a belenei atomerőmű energetikailag és nemzetbiztonsági szempontból stratégiailag kiemelten fontos beruházásként szerepel.

Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke szerint a kormányzásának éveiből projektek közül pontosan a belenei atomerőmű a legversenyképesebb befektetés. A volt miniszterelnök szavai alapján kabinetje idején a költségek 4-6 milliárd euró között voltak, ezért a mostani jobbközép kormánynak kell magyarázatot adni a radikális árnövekedésre. „A miniszterelnök légből kapott számokról beszél. Én sem fizetnék nyolc-kilenc-tíz milliárdot” – ironizált a szocialista politikus.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »