orosz

Az ikonfestés művészete

Az ikonok – fára rajzolt, aranyozott szentképek – központi szerepet foglalják el az ortodox egyházban. Cikkünkből megtudhatja, melyek az ikonok legfontosabb jellemzői, és hogyan készül egy hagyományos ikon.

Read More »

“Bármennyire is szomorú, a komolyzene haldokló iparág”

Anasztázia Razvaljajeva neve ismerősen csenghet szakmai körökben: fiatal, orosz származású hárfa-művésznő, aki komoly eredményeket ért el nemzetközi szinten, 2011-ben pedig elnyerte a magyarországi rangos Junior Prima díjat. Anasztásziával orosz identitásáról, komolyzenéről és a szakmájáról beszélgettünk.

Read More »

Orosz konyha útmutató Budapesten

Vajon mennyire van igény orosz konyhára Magyarországon? A jellegzetes, keleti ízvilágot is magába olvasztó, sok évszázadnyi tradíciókon alapuló orosz gasztronómia igen népszerű a világon és Budapesten is több orosz étteremben is találkozhatunk vele.

Read More »

Oroszországot ízzel megérteni

A magyar boltokban nem találunk olyan jellegzetes termékeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen egy Oroszországban (vagy Szovjetunióban) felnőtt orosz nemzetiségű, vagy orosz anyanyelvű polgár élete.

Read More »

Orosz honfitárs-politika intézményrendszere

Október utolsó hetében, 26-27-én rendezték meg Szentpéterváron az orosz „Honfitársak Nemzetközi Kongresszusát”. Cikkünkben megnéztük, hogyan zajlott a néhány napja megtartott, külföldön élő oroszokkal foglalkozó konferencia, és milyen intézményei és szervezetei vannak az orosz emigrációnak.

Read More »