Erősítik a keleti partnerséget

Tallinban egy teljesen új intézmény megnyitására került sor. A megnyitót az észt külügyminiszter Urmas Paet vezette, aki kihangsúlyozta, hogy nem csupán Észtország hanem az Európai Unió minden tagállamának érdeke kell, hogy legyen a szorosabb együttműködés a hat keleti állammal. Ezen kooperáció elősegítésére hozták létre az észt Keleti Partnerségi Központot.

A gyakorlati programok, amelyeket Észtország ajánlott és szervezett az Európai Unió Keleti Partnerség programjában részt vevő államok számára, most végre állandó „otthonra leltek”. A Tallinban lévő Keleti Partnerségi Központ az észt külügyminisztérium és az észt diplomáciai iskola közös erőfeszítéseinek köszönhetően jöhetett létre. A megnyitót január 26-án tartották, ahol a külügyminiszter Urmas Paet mondott beszédet.

Az újonnan létrejövő központ természetesen leginkább annak a hat államnak az érdekeit figyelembe véve alakult, amelyek jelenleg részt vesznek az EU Keleti Partnerségi programjában. A 2009-ben svéd-lengyel kezdeményezésre elindult folyamattal az unió hat volt szovjet tagállam felé tett nyitási kísérleteket. Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Belarusz számára jelenthet e létesítmény további együttműködési lehetőséget. Belarusz helyzete azonban még vitatott, hiszen  tudvalévő, hogy a programban való részvételi jogosultságát jelenleg is vizsgálják a decemberi belarusz választások és az azóta bekövetkező diplomáciai események miatt. 

A fő célkitűzések ettől függetlenül változatlanok, az adminisztrációs kapacitás fejlesztése illetve az EU-val való együttműködés képességének javítása az egyik fő prioritás. Ennek érdekében szemináriumok, kerekasztal beszélgetések, tanfolyamok és találkozók lebonyolítását tervezik a jövőben.

Az intézmény megnyitóján Urmas Paet külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a központ mind Észtországnak mind az Európai Unió többi tagállamának egy remek lehetőséget kínál arra, hogy hozzájáruljanak a Keleti Partnerség fejlesztéséhez, továbbá a segítsék a hat nemzet és az EU közti szorosabb kapcsolatok kialakulását.Paet kijelentése szerint a tevékenységek végső célja a programban részt vevő államok közigazgatási képességeinek fejlesztése elsősorban a közszférára vonatkozásában, és a saját  reformtapasztalatok átadása ezen országoknak. „ Az utóbbi tíz évben Észtország folyamatosan útmutatások nyújt a partnerországoknak amelyek a saját reformtapasztalatokon alapulnak”- nyilatkozta a külügyminiszter. „A központ megnyitása lehetőséget ad számunkra, hogy támogassuk keleti partnereinket és még hatékonyabbá tegyük a köztük és az EU közötti integrációs folyamatokat, a szükséges reformokról szóló tárgyalásokkal egyetemben.”- tette később hozzá Urmas Paet.

A külügyminiszter azt is hozzáfűzte, hogy az intézmény „útmutató szemináriumokat” is fog szervezni a partnerállamok képviselőinek és diplomatáinak, továbbá azon fiatal diplomaták és kutatók számára akik a Keleti Partnerséggel foglalkoznak tréningek megtartásával színesítik a programot. Reményeik szerint a központ segít hozzájárulni ahhoz, hogy növeljék az államok részvételi képességeit a tárgyalások illetve az EU és intézményeivel való együttműködés terén.

A Keleti Partnerségi Központ létrehozása az észt külügyminisztérium ötlete volt, amely a megvalósítás során a svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (SIDA) és a finn külügyminisztérium támogatását is élvezte.Észtország számára a keleti partnerállamok segítése nem csupán politikai és gazdasági prioritás, sokkal inkább a fejlesztések terén megvalósítandó kooperációt szeretnék előremozdítani.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »