Továbbra is probléma a mexikói határfal ügye

Időpazarlás a tárgyalás a déli határon építendő falról – állapította meg Donald Trump elnök a The New York Times című lapnak adott és a lap internetes kiadásában péntekre virradóra megjelent interjújában. Az elnök hangsúlyozta: a törvényhozók nélkül is folytatja majd az amerikai-mexikói határon építendő fal tervének megvalósítását, akkor is, ha az erről szóló egyeztetések nem hoznak eredményt.

Trump a Fehér Ház ovális irodájában fogadta a lap munkatársait, és azt fejtegette: nem számít arra, hogy a két hét múlva hivatalosan is lezáruló tárgyalások eredményt hoznak, ezért maga tesz majd lépéseket a fal megépítése érdekében.

„Úgy gondolom, Nancy Pelosi nagyon is árt országunknak mindazzal, amit tesz, pedig én végtére is nagyon kedvezően előkészítettem a dolgokat” – fogalmazott az elnök. Bár nem mondta ki, hogy – a fal finanszírozásáról szóló megállapodás hiányában – rendkívüli állapotot hirdet, hogy felépíttethesse a határfalat, de leszögezte: előkészített mindent ahhoz, amit tenni fog.

A demokraták sem engednek

Nem lehet szó arról , hogy a képviselőház pénzt szavazzon meg az amerikai-mexikói határon építendő falra – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke., aki közölte, hogy bár folynak a kétpárti bizottság egyeztetései a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésről, a kidolgozandó megállapodásnak nem lesz része a Donald Trump elnök által kért összeg a falépítésre.

„A törvényhozásban semmiféle fal építéséhez szükséges pénzről nem lesz szó” – szögezte le Pelosi, de hozzáfűzte, hogy amennyiben a republikánusok több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet.

„Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja: neki nem számít, mit mond a kongresszus” – fogalmazott a demokrata párti politikus. Hozzátette: álláspontja szerint ezzel az elnök azt jelezte, olyan kongresszust akar amely „teljesen jelentéktelen” az amerikai politika alakításában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nancy Pelosi elutasította Donald Trump azon javaslatát is, hogy a falépítésre kért 5,7 milliárd dollár fejében három évig meghosszabbítaná az előző elnök, Barack Obama által életre hívott, úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

Trump Twitter-bejegyzésben és a Fehér Házban újságíróknak is azonnal reagált Pelosi sajtótájékoztatójára.  Mikroblog-bejegyzésében az elnök a Mexikóban elkövetett gyilkosságok arányának növekedéséről írt, amely szerinte hozzájárul az Egyesült Államok déli határain uralkodó humanitárius válsághoz is. Egy másik bejegyzésében pedig megismételte: „a falat mostantól hívjuk falnak, hagyjuk abba a politikai játszadozásokat”. Trump ezzel arra a korábbi álláspontjára utalt, miszerint nem elég acélkerítés, vagy a határvédelmet szolgáló hatékonyabb technológia, hanem falat kell építeni. A Fehér Házban újságíróknak Trump megerősítette: a falra szánt pénz nélkül semmiféle megállapodás nem működik.

A kongresszusban a részleges kormányzati leállás feloldása után létrehozott, 17 tagú kétpárti bizottság egyeztet a kormányzati működés finanszírozásának biztosításáról. A múlt héten tető alá hozott és a leállást megszüntető megállapodás értelmében ugyanis a kormányzat működéséhez csupán február 15-ig elégséges összeget szavaztak meg a törvényhozók, azzal a feltétellel, hogy addig tárgyalnak a falépítéshez szükséges összeg megszavazását is magában foglaló megállapodásról. Amennyiben ez az alku nem születik meg, Donald Trump újabb kormányzati leállást helyezett kilátásba.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »