Az EU nemzetközi kontaktcsoporttal oldaná meg a venezuelai válságot

Nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió, amelynek Bukarestben tanácskozó külügyminiszterei a caracasi törvényhozást ismerték el az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként – jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja csütörtök este a külügyminiszterek aznapi tanácskozását követő sajtónyilatkozatában.

A 90 napos időszakra felállítandó kontaktcsoportban EU-tagállamok és latin-amerikai országok vesznek majd részt, célja pedig az, hogy elősegítse a válság békés és demokratikus megoldását, előrehozott, demokratikus, független nemzetközi megfigyelők részvételével lebonyolítandó új elnökválasztás megszervezését, valamint az ehhez szükséges bizalmi légkör megteremtését.

A kontaktcsoport első találkozójára várhatóan a jövő héten kerül sor, a testület titkárságát az Európai Unió biztosítja. Az EU mellett annak néhány tagállama – Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság – vesz részt a kontakcsoportban, latin-amerikai részről pedig Ecuador, Costa Rica, Uruguay és Bolívia igazolta vissza részvételi szándékát, de továbbiak csatlakozására számítanak – magyarázta Mogherini.

Kifejtette: az EU külügyminiszterei bukaresti tanácskozásukon is megerősítették azt a korábban is többször hangoztatott álláspontjukat, hogy a tavaly májusi venezuelai elnökválasztás nem volt demokratikus, ezért is döntöttek úgy az uniós országok, hogy nem vesznek részt Nicolás Maduro január 10-én megtartott beiktatásán.

„Egységesen és határozottan kiállunk a venezuelai törvényhozás mellett, amelyet az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként ismerünk el, és a lehető leghatározottabb támogatásunkról biztosítjuk a törvényhozás elnökét hivatali kötelezettségeinek ellátásában” – szögezte le az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja.

A külügyminiszteri találkozón további irányzott szankciók bevezetését helyezték kilátásba, nem az ország egésze ellen, mert nem annak nélkülöző lakosságát akarják büntetni, hanem azon vezetők ellen, akik a tüntetőkkel szembeni erőszakért, a demokratikus folyamatok elgáncsolásáért felelősek – mondta Mogherini. Hozzátette: az EU kész növelni a Venezuelába és a környező országokba juttatott – eddig mintegy 50 millió euróra tehető – humanitárius segítséget.

Az uniós külügyminiszterek informális találkozóját megelőzően csütörtökön az Európai Parlament (EP) elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét. A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökének, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

Az EP is elismerte az önjelölt venezuelai elnököt

Tovább élesedik a helyzet Venezuelában

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »