Trumpnak újabb kihívója akadt

Kirsten Gillibrand New York-i szenátor személyében újabb demokrata párti politikus jelentette be Washingtonban helyi idő szerint kedden este, hogy 2020-ban indul az elnökjelöltségért.

Gillibrand egy televíziós műsorban közölte, hogy bizottságot hoz létre, amely jelöltségének esélyeit elemzi. „Ez fontos lépés, azért teszem meg, mert indulok majd a választásokon” – fogalmazott az 52 éves politikus, aki azt is elmondta, hogy a hét végén kampánylátogatást tesz Iowában. Iowa az az állam, ahol a mindenkori elnökválasztás első előválasztását tartják.

Gillibrand a CBS késő esti showműsorában arról beszélt, hogy elnökjelölt-aspiránsként az egészségbiztosítás javítását, az iskolák színvonalának emelését és a többek számára hozzáférhető, jobb szakképzést helyezi majd kampánya középpontjába.

A politikus, aki 2009-ben került a szövetségi szenátusba, elsősorban az úgynevezett női témák szószólójaként ismert: felemelte hangját a nők kárára elkövetett szexuális zaklatások és a hadseregen belüli szexuális bűncselekmények ellen, szót emelt a nők egyenjogúsága és a férfiakéval egyenlő bére mellett, és gyakran lépett fel a gyermekek védelmezőjeként.

Tavaly decemberben a CNN hírtelevíziónak adott és sokak által vitatott interjújában amiatt panaszkodott, hogy saját pártjában fehér férfiak vezetik a népszerűségi listákat az elnökjelölt-aspiránsok között. Kijelentései vitát kavartak az amerikai belpolitikában, ahol amúgy is heves vita folyik az úgynevezett „fehér privilégiumokról”, arról, hogy a fehér bőrű férfiak kiváltságokat élveznek a politikai életben.

Kirsten Gillibrand a negyedik demokrata párti politikus, aki bejelentette, hogy harcba száll pártja elnökjelöltségéért. Előtte Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Tulsi Gabbard hawaii képviselő és Julián Castro, a texasi San Antonio volt polgármestere jelentette be hivatalosan is az indulását. Amerikai lapinformációk szerint hamarosan bejelentheti indulását Kamala Harris kaliforniai szenátor is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »