Közel százéves negatív rekordot döntött meg Theresa May

A várakozásoknak megfelelően elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a Brexit-megállapodást, az elutasítás aránya azonban minden várakozást felülmúlt. Holnap bizalmi szavazás jön.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.
Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége, az eddigi rekordot egy 1924-ben megtartott szavazás tartotta, 166 fős különbséggel.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány még aznap tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

A bizalmi szavazás kimenetele kérdéses, az EU-szkeptikus Demokratikus Unionista Párt (DUP), amelynek külső támogatásával kormányoz jelenleg a Konzervatív Párt, már jelezte, hogy ezügyben beállnak a miniszterelnök mögé, annak ellenére is, hogy a Brexit-megállapodást ők is leszavazták. Theresa May további sorsa tehát azon fog múlni, hogy pártján belül hogyan szavaznak majd a képviselők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / The Independent

Friss hírek