Japán is bezárja az ajtót a Huawei és a ZTE előtt

A Reuters hírügynökség értesülése szerint Japán betiltaná az állami beszerzéseket a kínai Huawei Technologies Co Ltd és a ZTE Corp távközlési berendezés-gyártó vállalatoktól a hírszerzési tevékenység és a kibertámadások megnehezítése érdekében.

Washington és szövetségesei a kínai technológiai cégek szoros állami kapcsolatait kifogásolják, azzal gyanúsítva a cégeket, hogy Peking kémkedésre tudja felhasználni berendezéseiket. Washington már betiltotta a Huawei berendezéseinek állami beszerzését és nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G mobil távközlési tenderből. A Huawei ismételten visszautasított minden ellene felhozott vádat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány nem fogja konkrétan megnevezni a Huawei és ZTE cégeket beszerzési szabályzatában, hanem rájuk vonatkozóan értelmezhető módosításokat hajt végre rajta.

A japán kormányszóvivő nem kommentálta a hírügynökségi értesülést, de utalt rá, hogy szoros egyeztetést folytattak az Egyesült Államokkal egyebek között kiberbiztonsági kérdésekben is. „A kiberbiztonsági szempontok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, ezért több megközelítésben is határozott lépéseket fogunk tenni” – fogalmazott. A ZTE és a Huawei egyelőre nem nyilatkozott az értesülés kapcsán.

A Huawei hálózati berendezéseit többek között a japán NTT Docomo, valamint a KDDI Corp távközlési szolgáltató vállalat is használja. Emellett a SoftBank Group Corp is nagy múltra visszatekintő kapcsolatokat ápol a Huawei-jel, amely a kínai vállalatok közül elsőként csatlakozott 2011-ben a japán Keidanren üzleti érdekcsoporthoz és számos 5G hálózati kísérletben vett részt. A Docomo és a Softbank sem kommentálta az értesülést. „Szoros figyelemmel követjük az eseményeket, és ha kell, megtesszük a szükséges lépéseket” – közölte a KDDI szóvivője.

A ZTE részvénye pénteken 1,4 százalékkal emelkedett a sencseni tőzsdén azt követően, hogy csütörtökön a globális tőzsdei gyengülés közepette 5,7 százalékot veszített. A Huawei részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, a cég összes részvénye a dolgozók tulajdonában van.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »