Fél évvel a választások után összejöhet a holland jobboldali koalíció

Közel hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) megállapodott egy koalíciós kormány létrehozásáról három másik jobbközép párttal – jelentette be Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders.

A The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Wilders elmondta, hogy a november óta tartó kormányalakítási tárgyaláson részt vett négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) koalíciós kormányt alakít.

„Megállapodás született!” – közölte a pártvezető, majd elmondta: noha megvitatták, hogy ki legyen az új kormány miniszterelnöke, a négy koalíciós partner még nem jutott végleges megállapodásra az új vezető személyéről.

A hírportál a kormányalapítási tárgyalásokat vezető politikusokat, Elbert Dijkgraafot és Richard van Zwolt idézve közölte, a négy párt vezetője nem sokkal a szerda késő délutáni bejelentés után megkezdte a koalíciós megállapodás tartalmának megvitatását a parlamenti frakciókkal. Tájékoztattak arról is, hogy a szerdai megállapodást követően még legalább hat hétbe telik, mire a kormány esküt tehet.

A hírportál emlékeztetett, a tárgyalások január közepétől akadoztak, miután a VVD bejelentette, hogy törvényt kívánnak elfogadni, amely előírná a menedékkérők igazságos elosztását Hollandiában és megnehezítené a bevándorlást.

A beszámoló szerint az új kormány stratégiája – bár részletek továbbra sem ismertek – határozott intézkedéseket tartalmaz a menekültügyet és a bevándorlást illetően, adócsökkentést irányoz elő, valamint a szegényebb családok pénzügyi biztonságának növelését célozza.

A holland kormányt jelenleg ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek