Az olasz rendőrség lefoglalta a Fiat Marokkóban gyártott autóit

A Fiat Topolino miniautók megsértik a Made in Italy törvényt, mivel annak ellenére viselik a nemzeti zászlót, hogy Marokkóban szerelik össze őket.

Az olasz rendőrség több tucat Fiat Topolinót foglalt le Livorno kikötőjében, az úgynevezett Made in Italy törvény állítólagos megsértése miatt, amely múlt hónapban már arra kényszerítette a Fiat anyavállalatát, a Stellantist, hogy az új Alfa Romeo Milano elekromos modelljét pár nappal a bemutatása után átnevezze Juniorra.

Az ok hasonló, a Stellantis azért került szembe az olasz kormánnyal, mert az új Alfa úgy használta volna a Milano nevet, hogy a járművek nem Olaszországban, hanem Lengyelországban készülnek.

Az új Fiat Topolino – kép forrása: Stellantis

A Topolino esetében Marokkóban indult meg a gyártás, de az első elkészült példányok behajózása nem volt problémamentes, az út a járművek lefoglalásával végződött, melyről először az olasz napilapok számoltak be, később pedig a Stellantis szóvivője is megerősítette a lefoglalást.

A Stellantis azt is közölte, hogy eltávolítja a kis olasz zászlómatricákat az autókról, amelyet azért tettek rá, mert a Topolino modellt Torinóban fejlesztették ki.

Az olasz kormány és a Stellantis vitája az olaszországi munkahelyek leépítése és a termelés alacsonyabb költségű országokba történő áttelepítésére miatt robbant ki, a múlt hónapban pedig már olaszok ezrei csatlakoztak a sztrájkoló munkásokhoz az autógyártó torinói bázisa közelében, az elbocsátások újabb körére számítva.

Forrás: Automotive News Europe

 

Hozzászólások ()

Friss hírek