Az USA és Mexikó megállapodott a bevándorlás kezeléséről

Az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően – adta hírül csütörtökön a Fox televízió. Eközben Mexikó katonákat vezényelt az amerikai határhoz, hogy leállítsa a hondurasi menekültek karavánját.

A bevándorlási hullám problémájáról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter személyesen kezdett tárgyalásokat Panamában, ahová csütörtökön este villámlátogatást tett. Megbeszélést folytatott Juan Carlos Varela panamai elnökkel a hivatalában, de erről nem született közös közlemény.

Pénteken Pompeo már Mexikóvárosban ül közös asztalhoz Enrique Pena Nieto elnökkel, Luis Videgaray külügyminiszterrel és Videgaray utódjával, Marcelo Ebrard kijelölt külügyminiszterrel. Mexikóban július elsején volt elnökválasztás, amelyből a baloldali Andrés Manuel López Obrador került ki győztesen, a hivatalos beiktatásra azonban csak december elsején kerül sor.

Az amerikai-mexikói tárgyalásokra olyan időpontban kerül sor, amikor hondurasi migránsok ezreiből álló karaván halad Guatemalán és Salvadoron keresztül a mexikói határ felé, hogy onnan majd az Egyesült Államokba próbáljon bejutni. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön közölte: amennyiben Mexikó nem állítja meg a migránsok seregét, akkor Washington utasítja az amerikai hadsereget a déli határok lezárására.

Az elnök megismételte korábbi figyelmeztetését: az amerikai kormányzat megvonja a pénzügyi támogatást Hondurastól, Guatemalától és Salvadortól, ha ezeknek az országoknak a vezetői nem állítják meg az Egyesült Államok felé tartó migránsokat. Eközben Mexikó katonákat vezényelt az amerikai határhoz, hogy leállítsa a hondurasi migránsok karavánját.

Mazatenango, 2018. október 19.
Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi kivándorlók teherautón utaznak a mexikói határ felé a guatemalai Mazatenangóban 2018. október 18-án. Egy héttel korábban több ezer hondurasi kivándorló vágott neki az útnak észak felé, hogy Mexikóba érve menekültstátuszért folyamodjon, és bejusson az Egyesült Államokba. Amerika és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően, és Mexikó katonákat vezényelt az amerikai határhoz, hogy feltartóztassa a hondurasi migránsok karavánját.
MTI/EPA/Esteban Biba

A Fox televízió információi szerint az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően. A megállapodáson hónapokon keresztül dolgoztak, és legfontosabb eleme az, hogy Mexikó az amerikai-mexikói határ mexikói oldalán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának segítségével menekülttáborokat állít fel. Geronimo Gutierrez, Mexikó washingtoni nagykövete a Fox televíziónak elmondta: kormánya már fel is vette a kapcsolatot a Menekültügyi Főbiztossággal, és kérte az ENSZ-szervezet együttműködését a valóban menedékre szorulók kiszűrésére.

A kétoldalú megállapodás értelmében Mexikó visszafogadja majd azokat a migránsokat, akiknek mégis sikerül – megkerülve a menekülttáborokat – bejutniuk az Egyesült Államokba, ahonnan kitoloncolják őket. Amennyiben beigazolódik, hogy jogosultak a menekültstátuszra, az ENSZ gondoskodik majd elhelyezésükről, illetve dönt arról, hogy melyik országban kapjanak menedékjogot. A fogadó ország nem szükségszerűen az Egyesült Államok lesz.

Közben a The New York Times című lap riportot készített a migránskaraván tagjaival. A Guatemalavárosból keltezett riportból kiderül: a mintegy 4000 fős karaván tagjai különféle okokból hagyták el hazájukat. A vándorlók között van, aki bűnbandák terrorja elől menekül, a többség azonban munkát, megélhetést szeretne, a jobb élet reményében vágott neki az útnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »