Merkel: a kvótarendszer megszüntetése nem megoldás

Egy olyan új migrációs megközelítés, amely elveti a menekültek uniós tagországok közötti kötelező kvóták szerinti elosztásának rendszerét, nem oldja meg a migráció kérdését – jelentette ki Angela Merkel Brüsszelben, az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozójának migrációval foglalkozó tanácskozását követően csütörtökön.

A kancellár sajtóértekezletén kijelentette: a kvótarendszer elvetése “kicsit könnyű megoldás”, amely véleménye szerint nem európai válasz.

Mint hangoztatta, nem kíván elmozdulni “a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé”, ahogyan azt a nap folyamán Sebastian Kurz osztrák kancellár javasolta. Még foglalkozni kell ezzel a kérdéssel, ugyanis még mindig vannak országok, amelyek egyedül maradnak a Földközi-tengeren érkező emberek okozta feladatok megoldásában – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Törökország a migránsok befogadására sürgeti az EU-tagállamokat

Yavuz Selim Kiran török külügyminiszter-helyettes csütörtökön egy Bécsben rendezett migrációügyi konferencián kijelentette: “Törökország teljesítette ígéreteit. Azt várjuk az EU-tól, hogy indítson be egy önkéntes befogadáson alapuló rendszert”.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre és nem kapott menekültstátuszt. Cserébe az unió vállalta, hogy minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Kiran szerint az EU-nak emellett az Ankarával szembeni pénzügyi vállalásait, valamint a török állampolgároknak ígért vízumkönnyítéseket is teljesítenie kell.

A miniszterhelyettes lándzsát tört az ENSZ globális migrációs csomagja mellett a konferencia egyik kerekasztal beszélgetésén, amelyen német, holland, portugál, tunéziai és afgán miniszterek, illetve államtitkárok is részt vettek. Mint mondta, a paktum “történelmi lehetőség”, hogy a kérdést globálisan szabályozhassák, ahelyett, hogy csak kezeljék. “Itt az ideje, hogy támogassuk és megvalósítsuk mindezt” – követelte Kelim.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply