Továbbra sincs előrelépés, egy évvel elhúzódhat a Brexit

Háromnapos EU-csúcsértekezlet kezdődött szerdán Brüsszelben, melynek nyitónapja teljes egészében az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szólt. A brit kormányfő nem tett jelentős új javaslatot a megfeneklett tárgyalások előremozdítása érdekében, ezért egyre biztosabbnak tűnik a rendezetlen Brexit – hacsak nem sikerül meghosszabbítani a korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakot.

Theresa May brit miniszterelnök nem határozott meg semmilyen lényegi elemet a Brexit-tárgyalások előrevitele érdekében – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozójának kezdetén tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Tajani kijelentette, véleménye szerint nincs semmi lényeges új tartalom az ismertetett brit álláspontban, de úgy érzi, a politikai akarat megvan úgy az uniós, mint a brit oldalon a továbblépéshez.

Mint elmondta, May beszédét nyugodtabb hangvétel jellemezte, mint a legutóbbi, Salzburgban tartott informális csúcstalálkozó alkalmával.

A tagországi vezetők körében pedig pozitív fogadtatásra talált Michel Barnier uniós főtárgyaló javaslata az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldása érdekében – tette hozzá.

„A megállapodást tekintve derűlátó szeretnék lenni, mert May üzenete pozitív volt. Noha a tartalmat tekintve nincs újdonság, a testbeszéd pozitívabb volt, mint korábban” – fogalmazott az Európai Parlament elnöke. „Kifejeződött az akarat arra vonatkozóan, hogy előrelépés történjen és megállapodás születhessen” – tette hozzá.

Barnier az EU-csúcs megkezdése előtt jelentette ki, hogy véleménye szerint sokkal több időre van szükség a megállapodás eléréséhez a Brexit feltételeiről. Ha egy évvel kitolnák az eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszakot, ez talán lehetővé tenné a tárgyalások legfőbb vitás pontjának számító ír-északír határellenőrzés ügyének rendezését.

Brexit: az EU kész kiterjeszteni az átmeneti időszakot

May is nyitott az átmeneti időszak meghosszabbítására

Theresa May brit kormányfő nyitottnak mutatkozott az országa uniós kilépését követő átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására – közölték bennfentes források az EU-csúcs nyitónapját követően.

A találkozó megnyitását követően a brit miniszterelnök beszélt mintegy 15 percen keresztül, üdvözölte az előrehaladást, úgy vélekedett, hogy közel az egyezség, s kijelentette: kész megfontolni az átmeneti időszak kiterjesztéséről szóló javaslatot.

May beszédében azt hangoztatta, hogy a feleknek „bátorságot, bizalmat és vezető szerepet” kell mutatniuk a fennmaradó vitás kérdések rendezése érdekében. Méltatta az eddigi eredményeket, illetve az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti köteléket. Ismételten leszögezte, hogy kreatív megoldásra van szükség a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldásához, olyan „működőképes” biztosítékra, amely garantálja a nyitott határokat Írország és Észak-Írország között.

Brüsszel, 2018. október 17.
Theresa May brit miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A bennmaradó országok vezetői közül állítólag senki nem szólalt fel a brit miniszterelnök értékelése után, amelyet követően immár Theresa May nélkül, huszonhetes körben folytatódott az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével. A résztvevők egy magas rangú uniós tisztségviselő tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy az intenzív tárgyalások ellenére nem elég az eddigi előrehaladás egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet novemberi összehívásához.

A kiválási megállapodás eléréséhez elengedhetetlen a tárgyalások legfőbb vitás pontjának számító ír-északír határellenőrzés ügyének rendezése. Ezt a hosszabbítás önmagában nem oldaná meg, azonban így több idő lenne a kereskedelmi szerződés tető alá hozására az átmeneti időszakban. A jövőbeli egyezménnyel pedig elkerülhető lenne a London által elutasított ír „pótmegoldás” alkalmazása, amelyhez az EU továbbra is ragaszkodik a kemény határok visszaállításának megakadályozása érdekében.

Egy brit illetékes szerint ugyanakkor a hosszabbítás „nem old meg semmit, ettől még az Egyesült Királyságnak alá kéne írnia az ír-északír határellenőrzés ügyében kidolgozott vészmegoldást, amelyhez az EU ragaszkodik”.

  • Tárgyalások helyett új népszavazás?
Szerdán több egykori brit miniszterelnök és miniszterelnök-helyettes súlyos bírálatokkal illette azokat, akik különböző ígéretekkel vázoltak fel vonzó jövőt a választóknak a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra. Közös írásukban újabb népszavazást tartottak szükségesnek az uniós tagságról, és azt kérték az EU-országoktól, hogy biztosítsanak ehhez elégséges időt. A cikket szándékosan az EU-csúcs nyitányára időzítették.

Nagyra becsült brit politikusok újabb Brexit népszavazáshoz kérnek időt az EU-tól

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »