A BMW is áremelésre kényszerül Kínában az importvámok miatt

A BMW bejelentette, hogy hétfőtől 4-7 százalékkal megemeli a Kínában értékesített X5-ös és X6-os modellek gyártó által javasolt árait, reagálva a Kína által az USA-ból importált autókra kivetett importvámok árnövelő hatására. 

Az áremelés mértéke azt sugallja, hogy a BMW megpróbálja a költségek emelkedésének minél nagyobb hányadát „lenyelni” azon modelleinek esetében, melyeket az USA-ban gyártanak és onnan szállítanak Kínába, így érinti azokat az importvám kivetése.

Kína a legutóbbi, 34 milliárd dollár értékű amerikai importot érintő importvám-csomagjában olyan termékek szerepelnek, mint a szójabab, a homár vagy az USA-ból importált autók. Utóbbi szegmensre immár 40 százalékos vámtétel vonatkozik, így amennyiben a kereskedelmi háború elhúzódik, az autógyártóknak mindenképpen reagálniuk kell az új helyzetre.

Ez történhet azonnali, nagyobb arányú áremeléssel – ahogyan azt például a Tesla már meg is lépte, és 20-30 ezer dollárral (!) megemelte a Model S és a Model X árait vagy a gyártás áthelyezésével (és így a vámok elkerülésével), ami viszont egy hosszabb folyamat még azoknak a gyáraknak is, amelyeknek már van üzeme Kínában.

“A BMW a szabadkereskedelem mellett áll, de nem tehetjük meg, hogy nem reagálunk a a piaci változásokra.” – írta e-mailben a Reutersnek a BMW szóvivője. A BMW az X4, X5 és X6 modelleket importálja Kínába amerikai üzemeiből, tavaly összesen több, mint 100.000 ilyen járművet adtak el az országban.

BMW X5M és X6M – Kép forrása: BMW Group

A BMW egyik német riválisa, a Mercedes-Benz is hasonló cipőben jár, július közepén enyhén megemelték az Alabamában gyártott GLE modellek kínai eladási árait, Dieter Zetsche, a Daimler (a Mercedes anyacége) vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy próbálják enyhíteni a kereskedelmi háború hatásait, ennek pedig egyik lehetséges módja a gyártási mennyiség egy bizonyos részének áthelyezése az USA-ból Kínába.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »