Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás. 

Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki a Theresa May által támogatott azon terv kapcsán, miszerint előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést az ír – északír határon.

Az írek miniszterelnöke elvetette a regisztrációköteles határátlépés ötletét, és egyúttal magas rangú brit minisztereket vádolt meg azzal, hogy olyan ügyben akarnak döntést hozni, amit nem értenek – hiszen még soha nem jártak a határnál.

A brit terv értelmében azoknak, akik nem rendelkeznek engedéllyel a gyorsított áthaladáshoz, jóváhagyott átkelőhelyeket kellene igénybe venniük, ellenkező esetben illegális határátlépőknek minősülnének.

A megvalósításhoz néhány átkelőhelyen biztonsági kamerák telepítésére lenne szükség, amelyek segítségével követhetőek lennének az áthaladó járművek rendszámtáblái – ez viszont ellentmondana Tehresa May azon ígéretének, hogy továbbra sem lesz fizikai infrastruktúra a határnál. Mindazonáltal May asszony a terv alaposabb vizsgálatát kérte hivatalnokaitól, hozzátéve, hogy ez jó irány lehet a megoldás felé.

Varadkar az Egyesült Államokba utazott Szent Patrik Napjára, ahol egy texasi közönség előtt a hírre így reagált: „Ez nem olyan megoldás, amit mi elképzelhetőnek tartunk”. Hangsúlyozta továbbá, hogy sem David Davis, Brexit-ügyi miniszter, sem pedig Boris Johnson, brit külügyminiszter nem járt az elmúlt években Észak-Írországban.

Leo Varadkar ír miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Dublinban 2017. december 4-én, miután Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben uniós vezetõkkel tárgyalt a Nagy-Britannia Európai Unióból történõ kilépésérõl. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

Leo Varadkar ír miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Dublinban 2017. december 4-én, miután Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben uniós vezetőkkel tárgyalt a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

„Szerintem a döntés előtt a brit minisztereknek a saját szemükkel kellene látniuk és megtapasztalniuk hogyan néz ki a határ manapság.  Néhány esetben – és a határkérdés ilyen – ugyanis a mások által összeállított tájékoztató anyagok nem elégségesek.”

A helyzetet jól illusztrálja, hogy még Oliver Robbins, a brit miniszterelnök legfőbb Brexit tárgyalója sem járt még hivatali ideje alatt az ír határnál. Ezzel szemben Michel Barnier, az EU Brexit főtárgyalója és Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit koordinátora nemrégiben jártak a térségben.

May miniszterelnök asszony egy európai parlamenti bizottság megbízásából arra kérte hivatalnokait, hogy tanulmányozzák az „Okos Határ 2.0” jelentést, ami elősegítené a határkérdés megoldását. Tavaly decemberben Theresa May jóváhagyta, hogy szükség esetén az Egyesült Királyság teljes területére vonatkozóan hangolják össze a szabályzatokat, elkerülvén ezzel a határellenőrző pontok visszaállítását.

Később a britek miniszterelnökét azzal vádolták meg, hogy cserbenhagyta a megállapodást, amikor elutasította az EU javaslatát, amely szerint az „ír szigeten” – egyéb megállapodás hiányában – „közös szabályozási térséget” kellene kialakítani annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.

A brit kormány úgy döntött, hogy elhagyja az EU vámuniót és helyette az információs technológiába veti bizalmát az ellenőrzések elkerülése érdekében – ezzel azonban nem sikerült kizárniuk a kamerák visszaállítását az átkelőhelyeken.

Az „Okos Határ 2.0” tanulmányban szereplő megoldások valóban megoldást jelenthetnek a határkérdésre, de a technológián alapuló javaslati tervben nyíltan szerepel egyebek mellett az alábbi eszközök alkalmazása:

–        Fizikai és digitális infrastruktúra – amely lehetővé teszi a járművek nyomon követését az automatikus rendszámtábla felismerő rendszerrel a személyzet nélküli határátkelőhelyeken. A tanulmány szerint: „Videokamerák használata szükséges a határon.”

–        Megbízható utazóprogram – ennek értelmében a határon történő gyorsabb áthaladást elő-regisztrációhoz kötnék, esetlegesen biometrikus útlevél, vagy rádiófrekvenciás azonosítást használó továbbfejlesztett jogosítvány bevezetésével és használatával együtt.

–        Szabadforgalmú sávok a legforgalmasabb határátkelőhelyeknél, amely megkülönböztetné azokat, akik jogosultak a Közös Utazási Területen belüli haladásra azoktól, akik viszont nem. Azok, akik nem a kijelölt pontokon kelnek át a határon, szabálytalan határátlépőknek minősülnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »