Most Észak-Írország miatt akadt el a Brexit

Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem támogatna olyan megoldást, amelyben a tartomány az Egyesült Királyság más országrészeitől eltérő sátust kapna a brit EU-tagság megszűnése után.

Nem hivatalos londoni értesülések szerint a DUP vezetőjének erről szóló közleménye volt az oka annak, hogy a várakozásokkal ellentétben hétfőn még nem sikerült áttörést elérni Theresa May brit miniszterelnök brüsszeli tárgyalásain, annak ellenére sem, hogy a pénzügyi kötelezettsségek teljesítéséről a Telegraph értesülései szerint már megegyeztek a felek..

  • Kapcsolódó cikkeink:

Áttörés a Brexit-fronton, megvan mennyit fizetnek a britek

Brexit: az EU kiáll az írek mellett a határellenőrzést illetően

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, ma egy munkaebéden egyeztettek Brüsszelben. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a megbeszélés után bejelentette, hogy sikerült ugyan jelentős előrelépést elérni a brit távozás főbb kérdéseiről szóló egyeztetésen, de  Theresa  May szavai szerint  „pár kérdésben még vannak differenciák”.

Brit médiaértesülések szerint London az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartása érdekében hajlandó lett volna olyan kompromisszumra, amelynek alapján Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piaci szabályai, de a DUP ezt elvetette.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőig adott határidőt Londonnak arra, hogy a kilépési feltételrendszer nyitott kérdéseiben érdemi haladás történjen, kilátásba helyezve, hogy ennek hiányában a következő EU-csúcson sem lesz lehetséges a döntés a Brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz megnyitásáról.

A bennmaradó tagállamok vezetői jövő héten fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseire.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »