Brexit: Írországnak nagyon fontos az ír-északír határ kérdése

Írország nem szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalásokon London kívánságának megfelelően továbblépnének az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti majdani kereskedelmi kapcsolatok megvitatására mindaddig, amíg nem lesz egyértelmű, hogy a különböző eshetőségektől függően mi lesz a helyzet Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határán, az ír-északír határon – mondta Simon Coveney ír külügyminiszter egy pénteki konferencián.

A határ kérdése az egyike annak a három ügynek, amelyek megoldását a többi tagállam rendezni akarja mielőtt a tárgyalások a második szakaszba lépnének.

„A határkérdésben több konkrétumra van szükségünk. Nem léphetünk tovább a második fázisba egy olyan ígérettel, amelyről nem tudjuk, hogy egyáltalán valóra váltható-e. Nem mindenre akarjuk tudni a választ már most, de több biztosítékra van szükségünk, mint ahány már van, és meg kell állapodnunk abban, hogy ha kudarcba fulladnak a kereskedelmi tárgyalások – ami előfordulhat -, az ír kérdéseket akkor is elsőrendűnek tekintjük és megoldjuk” – jelentette ki Coveney.

Miután Írországnak nagyon szoros kereskedelmi kapcsolatai vannak Nagy-Britanniával, szakértők szerint a legnagyobb kockázatnak van kitéve a Brexit után. Ez azt jelenti, hogy Dublinnak minden eshetőségre fel kell készülnie, és ezt a maga részéről már el is kezdte – tette hozzá a miniszter.

Írország már korábban arra szólította fel Nagy-Britanniát és az EU-t: kössenek egyedi vámuniós partnerségi megállapodást, hogy kivédhető legyen a kockázat, miszerint a tárgyalások kudarca esetén az ír-szigeti szárazföldi határ ismét ellenőrzött határ lesz, ha nem is olyan, mint az 1998-as békemegállapodás előtt, amikor a protestánsok és a katolikus közötti erőszakos konfliktus miatt katonai ellenőrzőpontok sorakoztak végig a határ mentén. Dublin azonban szeretné, ha London elkötelezné magát egy olyan vészforgatókönyv mellett is – és ebben különleges feltételek szerepelnének Észak-Írországra vonatkozóan -, amelyet akkor kellene megvalósítani, ha nem sikerülne Nagy-Britannia terve az EU-val fenntartandó lehető legszorosabb kereskedelmi kapcsolatokra.

Ha London rövid időn belül megadja ezeket a biztosítékokat, akkor Írország „valószínűleg Nagy-Britannia legjobb barátja lesz” a kereskedelmi tárgyalásokon – jelentette ki Coveney.

„Nem vagyok biztos abban, hogy ezt a nézetet sok más tagállam osztja, de szerintem egyszerűen nem reális Nagy-Britanniának arra számítania, hogy az EU tárgyalóküldöttsége túlságosan rugalmas lesz. Miközben Nagy-Britannia nagyon sokat foglalkozik a Brexittel – ez minden nap első oldalas téma a sajtóban, mint ahogy Írországban is -, ez egyáltalán nem így van a legtöbb tagországban, ezért szerintem szükség volna egy nagy adag józanságra ebben a tekintetben” – mondta az ír külügyminiszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek