A bajorok többsége nyugdíjba küldené Horst Seehofert

A bajorok többsége nyugdíjazná Horst Seehofer távozó tartományi kormányfőt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, aki valószínűleg német szövetségi belügyminiszterként folytatja pályafutását – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

Az Augsburger Allgemeine című lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a bajorok csaknem kétharmada, 62,5 százaléka azt gondolja, hogy Horst Seehofernek be kellene fejeznie pályafutását. A CSU-szavazók körében 37,6 százalék ez az arány.

A bajorok alig egynegyede, 24,3 százaléka támogatja, hogy a 68 éves politikus miniszter legyen a tervezett nagykoalíciós kormányban. A CSU-szavazókat megosztja ez a kérdés, nagyjából minden második, 46,8 százalék ért egyet azzal, hogy Horst Seehoferből miniszter legyen a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel kancellár negyedik kormányában.

A CSU elégedett a CDU-val és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kidolgozott koalíciós szerződéssel, amelynek alapján a pártnak jár a belügyi és szülőföldügyi minisztérium, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium, valamint a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárca.

A Civey közvélemény-kutató cég adatai szerint Bajorország lakosságának többsége nem osztja a párt véleményét, 43,4 százalék gondolja azt, hogy a CSU a koalíciós tárgyalások nyertese, és 37 százalék véleménye szerint vesztesen került ki a tárgyalási folyamatból. A CSU-szavazók körében 58,7 százalék szerint a párt a koalíciós tárgyalások nyertese, 21,8 százalék szerint pedig a vesztese.

A CDU csak Bajorországban induló testvérpártja a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest. A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel. Gyengülése a pártban elterjedt értelmezés szerint azt jelenti, hogy veszélybe kerülhet az abszolút többsége az idén ősszel tartandó tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Horst Seehofer a gyenge szereplés miatt arra kényszerült, hogy a kormányfői tisztséget átadja párton belüli legfőbb ellenlábasának, Markus Södernek. A váltást a tervek szerint még az idei első negyedévben végrehajtják.

Az online felmérésekkel foglalkozó Civey kutatásában 5071 bajorországi internetezőt kérdeztek meg február 7. és 12. között. Az adatok a tartomány lakosságára nézve reprezentatívak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »