Moody’s: a politikai instabilitás hazavágja a román gazdaságot

A Moody’s Investors Service szerint adósértékelési szempontból negatív, hogy Romániában hét hónapon belül a harmadik miniszterelnök lép hivatalba, mivel a gyakori váltások rontják a kormányzati munka hatékonyságát és hátráltatják a szerkezeti reformokat.

A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett heti globális helyzetértékelésében a romániai fejleményekkel foglalkozó fejezet megállapítja: jóllehet a román gazdaság növekedési üteme az utóbbi időszakban meghaladta a többi közép- és kelet-európai EU-gazdaságét, ennek a túlteljesítésnek a fő tényezője az adócsökkentések és ismétlődő béremelések hajtotta magánszektorbeli fogyasztás volt.

A Moody’s szerint valószínűtlen, hogy ez a növekedési szerkezet hosszabb távon fenntartható lenne, mivel a román gazdaság növekedési potenciálját továbbra is korlátozza a szerkezeti reformok hiánya, valamint az intézményrendszer gyengesége, amely különösen az állami beruházások irányításában, az EU-folyósításoknak a térségi partnergazdaságokhoz képest is alacsony lehívási rátájában és a beruházások ösztönzési rendszerében mutatkozik.

Az egyszerre növekvő román államháztartási és folyómérleg-hiány egyre érzékenyebbé teszi a román gazdaságot a külföldi befektetők esetleges kockázat-átértékelésére – áll az értékelésben. A hitelminősítő közölte: előrejelzése az, hogy a román államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékát, jóllehet 2015-ben még csak 0,8 százalék volt. Ez visszafordítaná a költségvetési konszolidáció eddigi folyamatát, és az EU 3 százalékos maastrichti felső tűréshatára fölé emelné a költségvetési deficitet – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.

A cég ráadásul a folyómérleg-egyenlegben is 3,5 százalék körüli idei hiányt vár, kiemelve, hogy a román folyómérleg-deficit 2015-ben még csak a GDP-érték 1,2 százalékával volt egyenlő.

A politikai zűrök a befektetői hangulatra is hatással vannak 

A Moody’s várakozása szerint a megnövekedett politikai instabilitás, és az, hogy a román kormány ebben a helyzetben nem tud szerkezeti reformokat végrehajtani, valószínűleg nyomást gyakorol majd a Romániával szembeni befektetői hangulatra, különös tekintettel arra, hogy a nagyon rövid időszakokon belüli korábbi kormányváltások gyakran szakpolitikai irányváltást is eredményeztek.

A hitelminősítő idéz egy nemrégiben elvégzett felmérést, amelynek kimutatása szerint a román gazdaságban aktív külföldi befektetők 90 százaléka mondta azt, hogy a jogszabályi környezet folyamatos változása most már hatással van üzleti terveire. A Moody’s kiemeli, hogy egy évvel korábban a külföldi befektetőknek még csak a 25 százaléka nyilatkozott így.

A romániai politikai bizonytalanság kedvezőtlen befektetői reakcióira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet:

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics minap bemutatott új tanulmánya szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok valutái „meglepően erősen” teljesítettek a térség „politikai zűrjeiről” érkező legutóbbi hírfolyam közepette is, és ennek valószínű okai között vannak az országcsoport erőteljes gazdasági alapmutatói.

A ház kiemeli, hogy a globális feltörekvő térség egészében a forint, a cseh korona és a lengyel zloty a legjobban teljesítő három valuta 2017 eleje óta. A Capital Economics londoni elemzői is megjegyezték ugyanakkor, hogy a térségen belül az egyetlen kivétel Románia, amelynek fizetőeszközét megtépázták a legutóbbi időszak politikai fejleményei.

Ráadásul a közép- és kelet-európai EU-térségen belül Románia pénzügyi mérlegadatai a leggyengébbek. A többévi laza monetáris és költségvetési politika gyors gazdasági növekedést eredményezett ugyan, de ennek ára a növekvő folyómérleg-hiány, a romló költségvetési pozíció és a gyorsuló infláció volt – áll a Capital Economics elemzésében.

A ház grafikus kimutatása szerint a román folyómérleg-hiány a tavalyi negyedik negyedévben a GDP-érték 3 százaléka körül járt, miközben a magyar folyómérleg-egyenleg 4 százalékhoz közelítő többletben volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »