Női miniszterelnöke lesz Romániának

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dancila EP-képviselőt, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

A jobboldali államfő a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetés után szerda este jelentette be, hogy két korábbi kormányuk kudarca után „ad még egy esélyt” a szociáldemokratáknak választási ígéreteik teljesítésére. A jobboldali államfő az alkotmányos előírásokkal indokolta, hogy nem kérdőjelezte meg a parlamenti többség kormányalakítási jogát.

A 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos, szabadelvű ALDE-val együtt pedig többsége van a parlamentben.

Liviu Dragnea PSD-elnök – aki a 2016-os választásokon győzelemre vitte pártját – priusza miatt nem lehetett kormányfő. Így a hatalom gyakorlásához engedelmes helyettesekre van szüksége, ezért egy év alatt a pártelnökkel szemben önállósulni próbáló két miniszterelnökét is leváltotta. A bukaresti kormányt tavaly június óta vezető Mihai Tudose hétfőn mondott le, miután pártja megvonta tőle a bizalmat.

A mérnöki végzettségű, 54 éves Dancila 1988-ban szerzett oklevelet a ploiesti-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzett mesteri oklevelet. 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az EP-nek. 2008 és 2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát Liviu Dragnea mostani pártelnök vezette.

Bukarest, 2018. január 17. 2018. január 17-én közreadott képen Viorica Dancila román EP-képviselőnő távozik a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti székházából január 16-án. Klaus Iohannis román államfő január 17-én Dancilát bízta meg kormányalakítással, akit kit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra. Dancilanak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára. (MTI/EPA/George Calin)

Bukarest, 2018. január 17.
2018. január 17-én közreadott képen Viorica Dancila román EP-képviselőnő távozik a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti székházából január 16-án. Klaus Iohannis román államfő január 17-én Dancilát bízta meg kormányalakítással, akit kit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra. Dancilának az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára. (MTI/EPA/George Calin)

A PSD elnöke megköszönte a jobboldali elnöknek, hogy „az ellenzéki pártok nyomása ellenére a stabilitást választotta” és megbízta kormányalakítással a parlamenti többség jelöltjét. Közölte: rendkívüli ülésszakra hívják össze a bukaresti parlamentet, hogy január 29-én beiktassák Románia új kormányát.

Viorica Dancila kormányfőjelölt megköszönte az államfőnek, párttársainak és koalíciós partnereinek a bizalmat. „Számunkra a románok érdekeit szolgáló kormányprogram megvalósítása a fontos a 2018-as centenárium (Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulója) évében, és az, hogy előkészítsük a 2019-es román uniós elnökséget” – fogalmazott.

A kormányalakítási egyeztetéseken az államfő elsőként a PSD-ALDE szociálliberális koalíció küldöttségét fogadta. Liviu Dragnea szerint Dancilát konfliktuskerülő természete, párbeszédre való nyitottsága, brüsszeli kapcsolatrendszere teszi alkalmassá a posztra.

Az államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választások kiprovokálását ajánlotta az államfőnek. Ludovic Orban PNL-elnök szerint a sorozatos kormányválságokkal a PSD bebizonyította, hogy alkalmatlan az ország vezetésére.

A szerdai román lapok kommentátorainak többsége szerint Viorica Dancilát, a PSD nőszervezetének vezetőjét a pártelnökkel szembeni feltétlen engedelmesség alapján választották ki arra, hogy a PSD kormányfő-jelöltje legyen.

A jobboldali Hotnews.ro hírportálon Dan Tapalaga „Jó hír: az első női miniszterelnök” című írásában azt fejtegeti, hogy a címen kívül semmi sem szól Dancila mellett. „Nem, nem egy európai figura jön Brüsszelből a kormány élére, hanem olyan, aki bizonyított már az igazságszolgáltatás ellen folytatott háborúban” – írta Tapalaga arra utalva, hogy a tavaly februári korrupcióellenes óriástüntetések idején Dancila az Európai Parlament szószékéről bírálta a tüntetőket, mondván, hogy a büntetőjogot az alkotmánysértő előírások kiigazítása miatt módosította a PSD-kormány.

A liberális kötődésű Adevarulban Stefan Vlaston úgy vélekedett, hogy a PSD csapdát állított az elnöknek, és a közigazgatási tapasztalat nélküli Dancila kinevezésére tett javaslattal éppen az elutasítást akarja kiprovokálni, hogy ürügyet találjon az államfő felfüggesztésére.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz egyébként közel álló Jurnalul National is azzal a címmel számolt be Dancila jelöléséről, hogy Teleorman megye „szerzi meg” a kormányfői posztot. A cikkíró Adrian Ilie még egy szóviccet is megengedett magának erről a témáról: a Dancila – docila (engedelmes) szópár hasonló hangzását kihasználva Engedelmes Vioricának nevezte az egyik alcímben a PSD kormányfőjelöltjét.

Kapcsolódó cikkünk: Máris megvan az ideiglenes román miniszterelnök

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »