Putyin újra kihasználta az amerikai demokrácia gyenge pontját

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a fegyverszállítmányért pénteken a vietnami Danangban.

Ebben a városban tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének 25. csúcstalálkozóját, amelyen mindkét vezető részt vesz.

Danang, 2017. november 10. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozója mentén tartott kétoldalú tanácskozásukon a vietnami Danangban 2017. november 10-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Klimenyev)

Danang, 2017. november 10.
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozója mentén tartott kétoldalú tanácskozásukon a vietnami Danangban 2017. november 10-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Klimenyev)

„A Fülöp-szigeteki nép nevében rendkívüli köszönetet mondanék Oroszország legjobbkor érkezett segítségéért” – hálálkodott Duterte Putyinnak találkozójuk első perceiben. A nagy pontosságú orosz fegyverek a különleges erőkhöz kerültek.

Az ünnepélyes keretek között megtartott átadásra a Manila kikötőjében állomásozó, az Oroszország csendes-óceáni flottájához tartozó Pantyelejev tengeralattjáró-elhárító hajó fedélzetén került sor.

A televízió által élőben sugárzott eseményen egymillió lőszert és 5000 acélsisakot is átadtak. Delfin Lorenzana védelmi miniszter a fegyverszállítmányról elmondta, hogy díjmentes adományról van szó, amellyel az orosz kormány segíteni akarja országát a terrorizmus elleni harcban.

További részletek

„Igazán elengedhetetlen volt, hogy feltöltsük készleteinket” az Iszlám Állam dzsihadistáival folytatott harchoz – hangsúlyozta. „Sohasem fogjuk elfelejteni” a segítséget – tette hozzá.

Manila ádáz küzdelmet folytat a szélsőségesekkel az ország déli részén, ahol sikerült megvetniük a lábukat. Duterte elmondta, hogy elnöksége végéig szeretné megerősíteni a hadsereget és a rendőrséget, továbbra is támaszkodva az orosz fegyverszállítmányokra.

„Első gondolatom az volt, hogy az Egyesült Államoktól vásárolok fegyvert, de mivel ott a kongresszusnak és az elnöknek ugyanakkora hatalma van, ez nem olyan egyszerű” – árulta el a Fülöp-szigeteki vezető.

Az Egyesült Államok évtizedekig a Fülöp-szigetek legfontosabb szövetségese volt: a két ország között kölcsönös védelmi szerződés van érvényben, Duterte elnökségének kezdete óta azonban egyre közelebb került Oroszországhoz és Kínához, háttérbe szorítva hagyományos partnerét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Moszkva október végén bejelentette, hogy fegyvereket ad el Manilának, és katonai-műszaki együttműködésről is megegyezett vele. A megállapodásokat Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter első Fülöp-szigeteki látogatása alatt kötötték.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »