Aggódnak a fülöp-szigeteki amerikaiak Duterte nyilatkozatai miatt

Egy amerikai veterán katona bárjában, a fülöp-szigeteki Subic Bayben a fő beszélgetési téma nem a közelgő amerikai elnökválasztás – annak ellenére, hogy Donald Trumpos kávéscsészék, képek és sapkák láthatóak mindenhol. A beszélgetések a Rodrigo Duterte és Washington közötti feszültségekről, illetve a fülöp-szigeteki elnök Kínának történő udvarlásáról szólnak. A bár látogatóinak többsége amerikai, akik a korábbi amerikai haditengerészeti bázis környékén telepedtek le.

„A legnagyobb félelmünk, hogy egy nap felébred (Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök) és azt mondja majd, hogy „mindenki aki Amerikából jött, menjen haza”, nekünk meg itt kell hagyni szeretteinket” – mondta Jack Walker nyugalmazott tengerészgyalogos őrmester, aki öt éve Olongapo városában él.

Edward Pooley egykori tengerészgyalogos ezredes, aki 30 éve él a Fülöp szigeteken, optimista a kétoldalú kapcsolatokat illetően, annak ellenére, hogy az elnök szavai „szívszorítóak”.

A 220 ezres lakosságú Olonpago város polgármestere elmondása szerint az emberei Amerika-pártiak, de ő támogatja Duterte váltását a politikában. „Ha az elnök meg akarja hívni Oroszországot és Kínát, akkor megtanítom az embereimet oroszul és kínaiul, mert alkalmazkodni kell” nyilatkozta.

Egy sor ellentmondó nyilatkozatában Duterte többek között megsértette Barack Obama amerikai elnököt, akit elküldött a pokolba, az amerikai nagykövetet pedig Manilába. Duterte haragja az Egyesült Államok iránt azóta erősödött fel, mióta az amerikai elnök aggályait fejezte ki a kábítószer ellen hirdetett háborújával kapcsolatban, melyben már több ezer ember vesztette életét.

Később azonban, hetekkel az Amerika-ellenes szónoklatok után Duterte azt nyilatkozta, hogy megtartja a korábban kötött kiemelt védelmi megállapodásokat és katonai szövetségeket.

Ebb Hinchliffe, az Amerikai Kereskedelmi kamara igazgatója szerint az ellentmondó nyilatkozatok után a Fülöp-szigeteken sok egyesült államokbeli vállalkozás aggódik a jövője miatt. „Minden alkalommal, amikor valami negatívat mond Amerikáról, az személyesen és üzleti szempontból is fáj nekem” tette hozzá. Hinchliffe elmondása szerint az elmúlt hetekben három Amerikát reprezentáló delegáció is lemondta látogatását a Fülöp-szigeteken. „Legalább két amerikai vállalat döntött Vietnam mellett a Fülöp-szigetek helyett, Duterte Amerika-ellenes nézetei miatt” nyilatkozta az igazgató anélkül, hogy megnevezte volna a két vállalatot.

  • Háttér
Az Egyesült Államok 1898-tól uralta a Fülöp-Szigeteket, miután a spanyol-amerikai háborúban megszerezte Spanyolországtól 20 millió dollárért. 1946 július 4-én ismerte el függetlenségét. Körülbelül 4 millió fülöp-szigeteki leszármazott él Amerikában – ez az egyik legnagyobb kisebbség – és körülbelül 220 ezer amerikai, nagyrészben veterán katona, lakik a Fülöp-szigeteken.

A közös történelem ellenére, a filippínók egy erős nacionalista mozgalom keretében megkérdőjelezték az amerikai szövetséget és 1991-ben a fülöp-szigeteki kormány arra kérte Washingtont, hogy ürítsék ki a Subic Bay haditengerészeti létesítményt és a közelében lévő Clark légitámaszpontot.

Amikor viszont nőni kezdett a feszültség Kínával a dél-kínai-tengeri területi vita miatt, a Fülöp-szigetek tíz évre szóló védelmi megállapodást írt alá 2014. április 28-án az Egyesült Államokkal: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain. Ennek ellenére Duterte azt nyilatkozta, hogy a megállapodást felül fogják vizsgálni és a filippínók az amerikai katonai támogatás nélkül is ellesznek.

Duterte elnök kedden mindenesetre Kínába utazik, ami az eddigi szövetségek elmozdításának első lépése lehet.

További cikkeink a témában: Az USA próbálja figyelmen kívül hagyni Duterte megnyilvánulásait

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »