Százmilliárd dolláros háborút indít a szén ellen az HSBC, de hagytak kiskaput

A klímaváltozás elleni harc jegyében a londoni bankóriás felhagy a szénbányák finanszírozásával, helyette zöldprojektekbe önti a hatalmas összeget és saját működését is környezetbarátabbá teszi.

Ezen a héten tett közzé egy ötpontos elkötelezettségi dokumentumot a londoni HSBC, melynek első pontja, hogy 100 milliárd dollárt biztosít zöld energiákkal kapcsolatos projektek finanszírozására és egyéb fenntartható befektetésekre. Emellett elkötelezik magukat a megújuló és tiszta energiák mellett, és támogatni fogják az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. Az HSBC további vállalásai:

  • 2030-ig a cég teljesen átáll a zöldenergiákra, köztes cél pedig, hogy 2025-ig eljussanak 90 százalékig. Hosszú távú szerződések aláírásával támogatják a megújuló villamosenergia-termelő létesítmények fejlesztését. A Financial Times közben megkereste a bankóriást, ahol közölték: jelenleg mindössze az energia 24 százalékát nyerik megújuló forrásból.
  • A jövőben nem fogják támogatni új széntüzelésű erőművek létesítését a fejlett országokban, szénbányák létesítését pedig sehol a világon. A Fortune magazin megjegyzése szerint ugyanakkor az első pont nem egy óriási vállalás, a fejlett országokban ugyanis már gyakorlatilag nem terveznek új széntüzelésű erőművek építésével. A tervezett projektek 98%-a a fejlődő országokban fog megvalósulni (ahol továbbra is hiteleznek ilyen beruházásokat).
  • Átveszik a Task Force on Climate-related Financial Disclosures (Klímához kapcsolható pénzügyi közzététel munkacsoport) ajánlásait. A csoport következő két éves jelentésében részletesebb betekintést engednek az HSBC hozzáállásához a klímához köthető veszélyekkel és lehetőségekkel kapcsolatosan.
  • Vezetik és alakítják a fenntartható finanszírozás és befektetés körüli vitát, melybe bele tartozik az iparági szabványok és fogalmak kialakítsa.

„Az HSBC több mint egy évtizede segíti ügyfeleit az európai és ázsiai zöld kötvények piacán, hogy finanszírozni tudják a világ legnagyobb klímabarát infrastrukturális projektjeit” – mondta el Stuart Gulliver. A csoport elnöke kiemelte, hogy a bejelentett 100 milliárd dolláros elkötelezettség rámutat a feladat méretére, ami a szénben alacsony jövő irányába tartó váltást jelenti.

„Elkötelezettek vagyunk, hogy világszerte az állami és a privát szektor partnerei legyünk ebben a lépésben” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HSBC / Fortune

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »