A Fülöp-szigetek Kínával is szövetkezik a védelem területén

A Fülöp-szigetek és Kína szorosabb védelmi együttműködésről szóló megállapodást kötött szerdán – jelentette be a manilai védelmi minisztérium.

A megállapodást Csang Van-csüan kínai védelmi miniszter és Fülöp-szigeteki kollégája, Delfin Lorenzana írta alá Manilában. Ennek értelmében Kína és a szigetállam a jövőben együttműködik a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a tengerek biztonsága érdekében.

Az aláíró felek „közös ellenségnek” nevezték a terrorizmust, amellyel szemben egyebek mellett a hírszerzéseik közötti információcserével, valamint közös hadgyakorlatokkal akarnak fellépni. Kína a tengereken mindenek előtt a Fülöp-szigetektől délre eső vizeken kíván erőteljesebben segítséget nyújtani a kalózokkal szemben indított műveletekben, akárcsak a katasztrófakárok enyhítésében.

Csang Van-csüan emellett bejelentette: országa további fegyvereket és hadfelszerelést biztosít ingyen a szigetállamnak. Október elején Peking már 2,5 millió euró értékben adott át fegyvereket Manilának.

Manila és Peking között azonban korántsem vitáktól mentes a viszony, ugyanis a Dél-kínai-tenger vitatott vizeinek szinte teljes egészére Kína tart igényt, de egyes területeket Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és Brunei is magának követel. A vizeken a világ hajóforgalmának egyharmadát bonyolítják le, évente 5000 milliárd dollár értékű áru halad át rajtuk. A tenger halászati szempontból is jelentős, a tengeri talapzat pedig hatalmas kőolaj- és földgáztartalékokat rejt.

A nap folyamán a Fülöp-szigetekre orosz fegyverszállítmány is érkezett, amellyel Moszkva a helyi kormánynak a terrorizmus elleni harcát hivatott támogatni.

Ausztrália pedig kedden közölte, hogy kiképzőket fog telepíteni a Fülöp-szigetekre, hogy segítsen felkészíteni az ottani katonákat a városi hadviselésre, hiszen a lázadók elleni dzsungelharcokhoz szokott Fülöp-szigeteki hadseregnek csak súlyos harcok árán sikerült kiverniük a déli fekvésű Marawiból a városba magukat öt hónapja befészkelő dzsihadista fegyvereseket.

Korábban írtuk: Duterte: hárman vagyunk a világ ellen – Kína, a Fülöp-szigetek és Oroszország

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »