Nem magányos merénylő robbantott Manchesterben

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója. Amber Rudd a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában nyíltan bírálta az amerikai titkosszolgálatokat is, miután a manchesteri merénylőről gyűjtött brit elhárítási információk egy része amerikai forrásokból kiszivárgott.

A belügyminiszter szerint a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján „valószínűnek, lehetségesnek tűnik”, hogy a manchesteri robbantó, a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi nem egyedül cselekedett.

Rudd a BBC-interjúban elmondta: tudomása szerint a merénylő nemrégiben Líbiában járt, és nem sokkal a terrorcselekmény végrehajtása előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

A brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmuselemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) kedd éjjel a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültségi fokozatot.

Theresa May miniszterelnök ezt a döntést bejelentve közölte: az elhárítószolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

Fegyveresek járőröznek Londonban

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Szerdán ennek már látható jelei voltak Londonban: a királyi család első számú londoni rezidenciája, a Buckingham-palota, valamint a parlamentnek és a kormányhivataloknak otthont adó Westminster kerületben fegyveres katonai egységek kezdtek járőrözésbe.

A parlament szerdán bejelentette, hogy a rendőrség tanácsára azonnali hatállyal felfüggesztették a parlament westminsteri épületegyüttesében szervezett nyilvános túrákat és egyéb rendezvényeket, és az intézkedés visszavonásáig csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek belépési engedélyük van.

Amber Rudd belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe.

Rudd hangsúlyozta ugyanakkor: várakozása szerint a legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint elrendelése átmeneti intézkedés, és amikor ezt az elhárítószolgálatok megfelelőnek ítélik, a készültségi fokozat visszatér egy alacsonyabb szintre. A belügyminiszter nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arra a kérdésre, hogy ez napokat vagy heteket jelenthet-e

A kritikus készültségi fokozatot a kedden bejelentett döntés előtt kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Ez a riasztási szint az első alkalommal négy, a második esetben öt napig volt érvényben.

Rudd nem kímélte amerikai titkosszolgálatot

A belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban nyíltan kritizálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát más országokkal, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy „egészen őszintén szólva igen”.

Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és „bosszantó”, ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. „Nagyon világosan megmondtam barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie” – tette hozzá a brit belügyminiszter.

  • Friss információk a merényletről
Szerdai adatok szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak.

Szerdán három embert vettek őrizetbe Manchesterben a támadással összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren fogtak el terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni.

Kapcsolódó cikkeink:

Franciaországban meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

A terrorveszély miatt Franciaországban idén november 1-jéig meghosszabbítják a 2015 novemberében bevezetett rendkívüli állapotot – jelentette be szerdán az elnöki hivatal, miután Emmanuel Macron államfő vezetésével tanácskozást tartott a biztonsági kabinet. A kormánydöntésről a parlamentnek még szavaznia kell.

Macron ezenkívül szeretne egy új törvényt „a terrorista fenyegetéssel szembeni biztonságról” az államfői hivatal közleménye szerint. Az államfő arra kérte a kormányt, hogy a következő hetekben terjesszen elő egy tervezetet újabb intézkedésekkel. Ezenkívül utasítást adott arra, hogy június elejére fejezzék be annak a hivatalnak a szervezését, amelynek feladata lesz a terroristaellenes szolgálatok koordinálása, és mielőbb jöjjön is létre az intézmény.

A rendkívüli állapotban a rendőrségnek kiterjedtebb jogai vannak a házkutatásra, a személyek átkutatására és letartóztatására. Az intézkedést 2015 novemberében vezették be annak hatására, hogy iszlamista fegyveresek és öngyilkos merénylők 130 ember halálát okozták Párizsban és környékén. A rendkívüli állapotot már ötször meghosszabbították, és hatálya július közepén járt volna le.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/BBC

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »