Fájdalmas adóemeléssel büntetik a szennyező autókat Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában egy adóemelés miatt csaknem húsz százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban, ez az elmúlt hat évet tekintve a legnagyobb mértékű visszaesés.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai képviseleti szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint áprilisban 19,6 százalékkal, 152 ezer 76-ra mérséklődött az új autók eladása éves összehasonlításban.

Márciusban még rekordszintre nőttek az eladások, Nagy-Britanniában ugyanis áprilistól magasabb adót kell fizetni az új járművek után, ezért sokan előrehozták vásárlásaikat, kihasználva az adóemelés előtti utolsó pillanatokat.

A 2017. április 1-től életbe lépett új szabályozás jelentősen megemelte az autósok terheit, az új rendszer továbbra is a járművek szén-dioxid kibocsátásától teszi függővé a fizetendő díjakat, de a mértékük jóval magasabb lett.

Az elektromos autók és a hidrogén üzemanyagcellás autók továbbra is mentesülnek a díjfizetés alól, de a 2017 április 1. után vásárolt járművekre már 99 g/km alatti kibocsátás alatt is fizetni kell egy évi 120-140 fontos díjat (ez korábban adómentes volt), 131 g/km felett pedig a díjak többszörösére emelkednek.

Egy 140 g/km szén-dioxid kibocsátású autóra például a korábbi 180 font helyett 500 fontot kell fizetni az első évben, míg 171 g/km felett az első éves díj a korábbi 490 fontról 1200 fontra emelkedik. A második évtől azonban a fizetendő díjak folyamatosan csökkennek majd.

Idén az első négy hónapban összesen 1,1 százalékkal nőtt az új autók eladása a tavalyi év azonos időszakához képest. Szakértők az év egészére 5 százalékos eladáscsökkenést várnak, amit elsősorban a Brexittel összefüggő bizonytalanságokkal indokolnak.

Áprilisban az eladott dízelautók száma 27 százalékkal, a benzinüzeműeké pedig 13 százalékkal csökkent a tavalyi azonos hónaphoz képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Tavaly már ötödik éve emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Nagy-Britanniában. 2016-ban 2,692 millió új autót helyeztek forgalomba, 2,3 százalékkal többet az előző évinél.

Forrás: MTI / Reuters / Independent

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »