Nemzetközi összefogással indítják újra Mongólia gazdaságát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más nemzetközi szervezetek 5,5 milliárd dolláros mentőcsomagot nyújtanak Mongóliának, amivel a kormány gazdasági kiigazítási programját kívánják támogatni.

Az IMF honlapjára vasárnap felkerült közlemény szerint a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézet a következő három évben évi 440 millió dollárt folyósít Mongóliának. Ezen felül az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), a Világbank, továbbá Japán és Dél-Korea együtt mintegy 3 milliárd dollár további hitelt nyújt az országnak.

Az IMF közleménye úgy fogalmaz továbbá, hogy “a kínai jegybank várhatóan további három évre meghosszabbítja a 2 milliárd dollárról szóló devizacsere- (swap) megállapodás hatályát”.

Mongólia gazdasága hat éve még a világon a legnagyobb ütemben, 17,3 százalékkal bővült, mára főbb exporttermékei, a szén és a réz iránt azonban megcsappant a külföldi kereslet, miközben jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

Mongóliában a tavalyi első félévben mindössze 35 millió dollár értékben hajtottak végre külföldi befektetéseket – 2011-ben ez még több mint 4,5 milliárd dollár volt.

Tavaly a mongol hazai össztermék mindössze 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,4 százalékos bővülés után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »