Az IMF és az európai hitelezők tovább vitatkoznak Görögország sorsán

A Nemzetközi Valutaalap lassú, egy százalék körüli görög gazdasági növekedést vár a következő években – áll a nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatótanácsának közleményében, amelyet az évenkénti felülvizsgálat lezárásával hoztak nyilvánosságra kedden.

Az IMF vezető testületének többsége szerint 1,5 százalékos költségvetési többlet tartós fenntartása lenne kívánatos a görög gazdasági növekedés érdekében, néhányan azonban elképzelhetőnek tartják a 3,5 százalékos többletet is, amit a mentőcsomag európai finanszírozói várnak el.

Christine Lagarde, a pénzügyi szervezet első embere úgy érvelt: túlságosan magasnak tartja a 3,5 százalékos többletcélt, mert az lefékezi a görög növekedést.

Az európai finanszírozókkal szembeni, több más kérdésben is fennálló véleménykülönbség miatt az IMF egyelőre hezitál, hogy részt vesz-e egy újabb mentőcsomagban, amit várhatóan jövőre állítanának össze Görögországnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az IMF vezetése további adósságkönnyítéseket támogat Görögország számára, mert szerinte a görög gazdaság nem bírná el az adósságterhet újabb költségvetési szigorítások nélkül – az európai finanszírozók azonban ezt határozottan ellenzik.

Görögország külső adóssága a GDP 179 százaléka volt 2015 végén. Az IMF szakértői egyebek között azt szorgalmazzák, hogy Görögország növelje az állami adóbevételeket, továbbá jelentősen csökkenteni kell a rossz banki hiteleket, hogy több vállalati hitelt tudjanak folyósítani.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »