Friss hírek

Újabb csavar a franciáknál, összeállhat a két baloldali jelölt

Újabb csavar a lassan sorozattá váló francia elnökválasztási kampányban: miután a jobboldal nagyjából lenullázta magát és a centrista, függetlenként induló Macron feljött a második helyre, a korábban esélytelennek gondolt baloldaliak összeállhatnak és ezzel ismét nyílttá tehetik a versenyt.

A baloldali előválasztást megnyerő, kampányában havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő Hamon eddig nem számított esélyesnek a végső győzelemre, a felmérések szerint a második fordulóba sem jutott volna be. Most azonban tárgyalásba kezdett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnal, együttes szavazóbázisuk pedig elég lehet ahhoz, hogy végül ők mérkőzzenek meg a második fordulóban Marine Le Pennel.

A piacok annyira nem örültek a hírnek, a francia államkötvények esni kezdtek, mivel Hamon és Mélenchon esetleges együttműködése tovább bonyolítja a helyzetet, amivel leginkább Marine Le Pen esélyei növekszenek, hiszen ő stabilan tartja 27% körüli támogatottságát, míg az ellenfelei folyamatosan cserélődnek. Először Alain Juppé volt a favorit, majd Francois Fillon nyerte a jobboldali előválasztást, de 1 millió eurós botránya miatt visszacsúszott a harmadik helyre és most éppen Emmanuel Macron Le Pen kihívója.

Ahogy azonban eddig is, a helyzet hónapról hónapra változhat. Benoit Hamon mindenesetre találkozott Jean-Luc Mélenchonnal és a hírek szerint további tárgyalásokat tartanak, így annak ellenére, hogy Mélenchon korábban jelezte, hogy nincs szándékában visszalépni Benoit Hamon javára, előfordulhat, hogy az esélyek változásával – Fillon kvázi kiesésével – meggondolta magát és mégis szövetségre lép a két baloldali jelölt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »