Valószínűleg eddig tartott Francois Fillon népszerűsége

Francois Fillon volt francia kormányfő, a tavaszi elnökválasztás konzervatív jelöltjének felesége mintegy félmillió euró (155 millió forint) fizetést kapott nyolc éven át képviselői asszisztensként – állította szerdán megjelent számában a Le Canard enchainé. A francia hatóságok  vizsgálatot indítottak az ügyben.

A jobboldali jelölt felháborodásának adott hangot a francia szatirikus hetilapban megjelent cikk miatt és elítélte az újság „nőgyűlöletét” és „megvetését”. A lap kiemelte, hogy nem tiltott egy képviselőnek a hozzátartozóit alkalmazni asszisztensként, ha nem fiktív állásról van szó. Francois Fillon felesége viszont arról ismert, hogy távol tartja magát a férje politikai ügyeitől, s Párizstól távol a közös gyermekeiket neveli. Az újság megkereste az 1981 óta képviselő Francois Fillon munkatársait, akik azt mondták: Pénélope Fillon soha nem dolgozott a férjével.

A Le Canard enchainé megszerezte a nemzetgyűléstől Pénélope Fillon fizetési kimutatásait. Eszerint 1998 és 2002 között a férje asszisztenseként dolgozott, majd amikor Fillon 2002-ben kormánytag lett, Pénélope Fillon a férje utódja, Marc Joulard alkalmazásában állt.

A hivatalos dokumentumok szerint 6900 és 7900 euró között mozgott Pénélope Fillon havi juttatása. Amikor a 2012-es elnökválasztást követően Francois Fillon távozott a kormányfői székből és ismét képviselő lett, újból feleségét alkalmazta asszisztensként.

„Pénélope összesen mintegy bruttó 500 ezer eurót kapott a parlamenti kasszából” – írta a lap.

A Le Canard enchainé azt is állítja, hogy Fillon felesége 2012. május 2. és 2013 decembere között a La Revue des Deux Mondes című folyóiratnál állt alkalmazásban. Marc Ladreit de Lacharriére, a lap tulajdonosa, Fillon egyik barátja – itt havi bruttó 5 ezer eurós fizetése volt Pénélope Fillonnak.

A lap korábbi főszerkesztője, Michel Crépu azt mondta a Le Canard enchainének: „Soha nem találkoztam Pénélope Fillonnal, soha nem láttam a szerkesztőségben”. Azt viszont megerősítette, hogy az újság megjelentetett néhány recenziót, amelyet Fillon felesége jegyzett.

Fillonhoz közeli források a Le Monde című francia lapnak azt mondták, hogy Pénélope Fillon tényleg a férje asszisztense volt a nemzetgyűlésben, és a folyóiratnak is dolgozott.
„Gyakori, hogy a képviselők házastársai munkatársként dolgoznak bal- és jobboldalon is. Fillon felesége jogi és irodalmi tanulmányokat végzett, mindig is a férje árnyékában dolgozott, nem helyezte magát az előtérbe” – idézte meg nem nevezett forrását a Le Monde.

Pénzügyi visszaélések ügyében nyomozó francia ügyészek szerdán Párizsban bejelentették, hogy „közvagyon eltulajdonítása” címen előzetes vizsgálatot indítottak az ügyben – jelentette a France Info rádió és más médiák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek